Σκοτώθηκε ο δήμαρχος στο Χοστόμελ - Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας
Δωδέκατη ημέρα πολέμου

Σκοτώθηκε ο δήμαρχος στο Χοστόμελ - Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο 3ος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας, και ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα ουκρανικών πόλεων και το Κίεβο απαιτεί τον τερματισμό των ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον των αμάχων.

Ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δήμαρχο του Χοστόμελ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Η πόλη βρίσκεται κοντά στο Κίεβο και διαθέτει αεροδρόμιο. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το δημοτικό συμβούλιο ο Γιούρι Πρύλυπκο σκοτώθηκε ενώ μοίραζε ψωμί και φάρμακα σε όσους χρειάζονται βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή. Σε ανακοίνωση του συμβουλίου αναφέρεται ότι «πέθανε ως ήρωας», προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο να γίνει άμεσα η κηδεία του λόγω του πολέμου.

Νεκροί έπεσαν ακόμα δύο άνδρες, ο Ρουσλάν Κάρπενκομ και ο Ιβάν Ζορ.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, εμποδίζοντας την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκοβο, τη Βολνοβάχα και το Νικολάεφ, ανακοίνωσε το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις και τις απαιτήσεις της, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να ανακοινώνει τους όρους που θα πρέπει να αποδεχτεί η Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσει η «στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους αμάχους να φεύγουν με την προϋπόθεση να καταφεύγουν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε με εκπροσώπους μιας χώρας που πιστεύει σοβαρά ότι η μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων είναι μια επιχειρηματολογία. Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει», έγραψε στο Twitter.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκιβ, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το υπουργείο κάλεσε τους ξένους ηγέτες να εξαναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψει, όπως είπε, μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Στο μεταξύ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνάντησης  των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Λαβρόφ και Κουλέμπα  στην Αττάλεια στις 10 Μαρτίου.

Τελευταία ενημέρωση 18:56

Η αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια «παγκόσμια κατάρρευση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το Interfax.

Το TASS, επικαλέστηκε την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που είπε ότι η Δύση, στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα προκαλούσε μία νέα καταστροφική εξέλιξη της κατάστασης εκεί.

Τελευταία ενημέρωση 18:40

O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Τελευταία ενημέρωση 18:13

Νέες κυρώσεις σε βάρος 10 ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων και ολιγαρχών, «συνεργών» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Τα ονόματα αυτών των ατόμων προέρχονται από μια λίστα που συνέταξε ο φυλακισμένος Ρώσος αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Τελευταία ενημέρωση 18:05

Οι σοροί 13 αμάχων ανασύρθηκαν σήμερα, από το κατεστραμμένο κτίριο μιας αρτοποιίας στην ουκρανική πόλη Μακαρίβ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πέντε άτομα διασώθηκαν. Εκτιμάται ότι στις εγκαταστάσεις βρίσκονταν 30 άνθρωποι.

Τελευταία ενημέρωση 17:57

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται για χορήγηση επιπλέον 175 εκατομμυρίων λιρών (230,28 εκατομμύρια δολάρια) βοήθειας στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση. Παράλληλα η Βρετανία προαναγγέλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τελευταία ενημέρωση 17:44

Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, αποφάσισαν, όσοι πολίτες της Ουκρανίας εισέρχονται στην Ελλάδα να μην πληρώνουν διόδια.

Τελευταία ενημέρωση 17:24

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε τη Δευτέρα κατάλογο χωρών «που προβαίνουν σε εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, των εταιρειών της και των πολιτών της» μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τελευταία ενημέρωση 17:09

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ουκρανία έφυγε από την Ουκρανία εξαιτίας "σοβαρών λόγων ασφαλείας" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, μετά την ρωσική εισβολή.

Τελευταία ενημέρωση 17:06

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Τελευταία ενημέρωση 16:18

Η αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια «παγκόσμια κατάρρευση», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τελευταία ενημέρωση 16:27

Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τελευταία ενημέρωση 15:39

Έφτασαν και οι Ουκρανοί διπλωμάτες στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί ο γ' γύρος συνομιλιών με την ρωσική αντιπροσωπεία.

Τελευταία ενημέρωση 15:25

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν σε συνέντευξή του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όλα της τα μέσα αλλά και ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς αυτή να εμπλακεί.

Τελευταία ενημέρωση 14:05

Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την πόλη Ιρπίν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική αστυνομία.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε σε ποιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν οι εκκενώσεις.

Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από την Ιρπίν έγιναν στόχος βομβαρδισμών από ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγια να για να προστατευτούν, ανέφεραν μάρτυρες του Reuters.

Τελευταία ενημέρωση 13:55

Το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο είναι υπό παραχώρηση στην εταιρεία θαλάσσιων λιμένων του Κατάρ, QTerminals, επλήγη από στρατιωτικό «χτύπημα».

Κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τελευταία ενημέρωση  13:42

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ διπλωματίας στην πόλη Αττάλεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε σύντομες δηλώσεις σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα παραστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Τελευταία ενημέρωση 13:05

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

 Τελευταία ενημέρωση 12:30

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και άλλες εξαγωγές.

«Αν η εισβολή (στην Ουκρανία) συνεχιστεί και η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων...για χάρη της ειρήνης», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

 Τελευταία ενημέρωση 12:15

Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

 Τελευταία ενημέρωση 11:50

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 εν μέσω ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraine, επικαλούμενο απόφαση των αρχών.

Σύμφωνα με διάταγμα, πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου.

Επίσης, επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου.

 Τελευταία ενημέρωση 11:30

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό του αεροδρομίου Βινίτσια, το οποίο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

"Σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) 15 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων εννέα νεκροί: πέντε άμαχοι και τέσσερις στρατιώτες", επεσήμαναν στο Telegram, ενώ πρόσθεσαν ότι "οι έρευνες συνεχίζονται" για τον εντοπισμό άλλων πιθανών θυμάτων.

Στην πρωτεύουσα, ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με τις δυτικές επαρχίες, για να φρενάρει την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Το επιτελείο αναμένει τη ρωσική έφοδο «εντός ημερών».

«Αν λάβουμε διαταγή, ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε (...) με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό», δήλωσε ο λοχίας «Κάσπερ», μέλος μονάδας ουκρανών εθελοντών.

Σκληρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χθες στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ειδικά γύρω από τους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη Ζιτόμιρ (150 χλμ. δυτικά) και την Τσερνιγκίβ (150 χλμ. βόρεια).

Σε δυτικά προάστια του Κιέβου, ιδίως στο Ιρπίν, βομβαρδίζονταν κτίρια «από το πρωί ως το βράδυ», κατόπιν «μπήκε άρμα μάχης». «Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ. Νομίζαμε ότι δεν θα καταφέρναμε να φύγουμε» ζωντανοί, είπε η Τατιάνα Βοζνιουτσένκο, κάτοικος του προαστίου αυτού, ηλικίας 52 ετών.