Σε έξαρση η γρίπη - Απεβίωσαν 3 ασθενείς περιμένοντας για ΜΕΘ

Σε έξαρση η γρίπη - Απεβίωσαν 3 ασθενείς περιμένοντας για ΜΕΘ

Σε επικίνδυνο συνδυασμό για την υγεία των πολιτών εξελίσσεται το επιδημικό κύμα γρίπης μαζί με την έλλειψη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 

Από τις 10 Ιανουαρίου τρεις άνθρωποι απεβίωσαν λόγω των επιπλοκών της γρίπης, περιμένοντας για... ένα κρεβάτι στην Εντατική.

Το ΕΣΥ προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών σε 150 κλίνες λιγότερες από αυτές που προβλέπονται λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Οι οργανικές θέσεις αναφέρουν 701 κλίνες ΜΕΘ αλλά ουσιαστικά λειτουργούν οι 555. 

 

Σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας των 150 κλινών ΜΕΘ που είναι εξοπλισμένες και δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 υπήρχαν 48 διασωληνωμένοι ασθενείς στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Οι10 ήταν από Νοσοκομεία της περιφέρειας και οι υπόλοιποι 38 από Νοσοκομεία της Αττικής. Εξυπηρετήθηκαν μόνο 5 περιστατικά».

Η Ομοσπονδία τονίζει πως μετά από κάθε εφημερία τα νοσοκομεία-κορμός έχουν 5-6 διασωληνωμένους ασθενείς στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Παράλληλα, επισημαίνει πως υπάρχουν περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται σε τετράκλινους θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς με τους συνοδούς να μπαινοβγαίνουν. «Πώς προστατεύονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

Τρεις ασθενείς απεβίωσαν σε μία εβδομάδα

Χθες μια 67χρονη γυναίκα ήταν ο τρίτος ασθενής από το Νοσοκομείο Ζακύνθου που απεβίωσε την τελευταία εβδομάδα περιμένοντας για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στη σχετική λίστα αναμονής εδώ και 15 ημέρες.

Δύο ακόμα ασθενείς που είχαν εισαχθεί στις αρχές του μήνα στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου με εγκεφαλικό και ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, απεβίωσαν. Ο ένας ασθενής βρισκόταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ για επτά ημέρες, από τις 3 ως τις 10 Ιανουαρίου 2019, όταν και «κατέληξε» στο νοσοκομείο της Πάτρας όπου είχε διακομιστεί. Ο άλλος ασθενής κατέληξε στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

Την τελευταία εβδομάδα 21 ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σοβαρών περιστατικών γρίπης σε 36.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το τελευταίο διάστημα σε καθημερινή βάση η λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που αναζητούν μέσω του ΕΚΑΒ μία κενή κλίνη Εντατικής αριθμεί περί τα 40-50 άτομα, εκ των οποίων λίγα εξυπηρετούνται την ίδια ημέρα.

Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς αυξημένος σε σχέση με το τι ίσχυε το φθινόπωρο, όταν κατά μέσον όρο η λίστα περιελάμβανε 20-25 ασθενείς, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού αλλά και στις παροξύνσεις της ΧΑΠ που παρατηρούνται κατά τους χειμερινούς μήνες. Και αναλόγως με την εξέλιξη της γρίπης, αναμένεται να αυξηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιόδους κορύφωσης του επιδημικού κύματος γρίπης έχουν καταγραφεί ακόμα και 70 ασθενείς στη λίστα του ΕΚΑΒ.