Σε χαμηλό εννέα ετών οι επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Σε χαμηλό εννέα ετών οι επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Οι επενδύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και εννέα χρόνια στο πρώτο μισό του 2020, κυρίως λόγω των διμερών εντάσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση για τις κινεζικές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τις λειτουργίες τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ερευνητική έκθεση.

Τόσο οι άμεσες επενδύσεις όσο και οι ροές επιχειρηματικών κεφαλαίων μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκαν κατά 16,2%, ήτοι 10,9 δις. δολάρια κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Rhodium Group.

Το ποσό αυτό απέχει πολύ από τα 40 δις, δολάρια που είχαν καταγραφεί σε περίοδο εξαμήνου το 2016 και το 2017.

Επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε ενέργειες που δημιουργούν σημαντικά κωλύματα στις κινεζικές επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα μειώθηκαν κατά 31% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ οι επενδύσεις από κινεζικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 38%, σημειώνεται στην έκθεση, αν και αυτό οφείλεται κυρίως σε μία συμφωνία, την εξαγορά μεριδίου στην Universal Music από την Tencent Music έναντι 3,4 δις. δολαρίων.

Στην έκθεση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τονίζεται ότι η αντιμετώπιση της ByteDance από τις ΗΠΑ και η γενικότερη απομάκρυνση από την τεχνολογική σύγκλιση ΗΠΑ-Κίνας, ίσως καταστήσουν δυσκολότερη τη λειτουργία αμερικανικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.