Σε απεργιακό μπλακ άουτ όλη η χώρα - Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια

Σε απεργιακό μπλακ άουτ όλη η χώρα - Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες της ΓΣΕΕ, συνδικάτων και σωματείων στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, ενώ αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας έχει πλέον αποκατασταθεί.

Αρχικά οι διαδηλωτές της ΓΣΕΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. Σε δηλώσεις του ο οικονομικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, ανέφερε πως «οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης την πραγματική έξοδο από την μνημονιακή πολιτική που για δέκα χρόνια μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Το παρών έδωσε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τέλος, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι την πλατεία Συντάγματος η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

παμε 2

Χωρίς Τρόλεϊ, Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ και πλοία

Τα Λεωφορεία θα λειτουργήσουν από τις 9.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, ενώ στη στάση εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις λεωφορειακές γραμμές Express που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο.

Τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (οι συρμοί των Γραμμών 1, 2 και 3, το Τραμ και τα Τρόλεϊ) θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα, ενώ στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Επίσης, 24ωρη απεργία πραγματοποιεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Στην απεργία συμπεριλαμβάνεται και ο Προαστιακός σιδηρόδρομος.

παμε

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αθήνα

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στους κύριους οδικούς άξονες της Αττικής, λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και τρόλεϊ.

Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων της Τροχαίας, μεγάλη κίνηση παρατηρείται στις λεωφόρους: Κηφισού, Πέτρου Ράλλη (από Θηβών έως Κηφισό), Κατεχάκη, Μεσογείων, Κηφισίας, Παπανικολή, Ποσειδώνος (από Αλίμου έως Καραϊσκάκη), Βασ.Σοφίας (στην άνοδο), Βασ.Κωνσταντίνου, Συγγρού (στην άνοδο, από το ύψος της Λαγουμιτζή), Βασ.Αμαλίας, καθώς και στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται συνεχώς για την κίνηση στους δρόμους από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (astynomia.gr).

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας, που έχει κηρύξει για σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι, που είχαν κλείσει από νωρίς το πρωί λόγω των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, έχουν αποδοθεί πλέον, από την αστυνομία, στην κυκλοφορία.

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες και στη Θεσσαλονίκη 

 

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η πορεία σταμάτησε για λίγο μπροστά στο Μέγαρο Λόγγου, περισσότερο γνωστό ως «Κόκκινο Σπίτι», που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας και εκπρόσωπος το Συνδικάτου Οικοδόμων κατήγγειλε «την πολιτική έλλειψης μέτρων ασφαλείας» καθώς πριν από λίγες μέρες, ένας 65χρονος έχασε τη ζωή του πέφτοντας από την ταράτσα κατά τη διάρκεια εργασιών.

Μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν επίσης συλλαλητήριο μπροστά στο κτίριο του Κέντρου.

«Δεν είναι ατυχήματα, δεν έχουμε αυταπάτες, κράτος και αφεντικά δολοφονούν εργάτες», έγραψαν έξω από το Σπίτι διαδηλωτές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα. Η πορεία τους κινήθηκε στο κέντρο της πόλης και κατέληξε και αυτή στο ΥΜΑ-Θ ενώ έξω από το κτήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στην οδό Τσιμισκή, διαδηλωτές πέταξαν μαύρες μπογιές και έγραψαν συνθήματα.