Σε αδιέξοδο ο Τσίπρας επιλέγει τον διχασμό

Σε αδιέξοδο ο Τσίπρας επιλέγει τον διχασμό

Όταν τα alter ego του Αλέξη Τσίπρα, οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας και Παύλος Πολάκης λένε «μπράβο» στην Αυγή για το κυριακάτικο πρωτοσέλιδό της και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται επισήμως να στηρίξει την εφημερίδα στην οποία είναι μέτοχος τότε όλα δείχνουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και επενδύει για μια ακόμη φορά στον διχασμό

Χωρίς πολιτικό αφήγημα και με το εσωτερικό του κόμματός του να σπαράσσεται από τις μάχες μεταξύ των φυλών που έχουν διαμορφωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά με την τακτική που γνωρίζει, δηλαδή την εμφυλιοπολεμική ρητορική και το διχαστικό λόγο που το 2015 τον έφερε στην εξουσία.

Το πρωτοσέλιδο της Αυγής, μέσα από την πλήρη στήριξη που παρείχαν η Κουμουνδούρου και οι στενότεροι εκ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα δείχνει πως είχε άνωθεν έγκριση. Και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να αρθεί το εσωκομματικό αδιέξοδο αλλά και να στηριχθεί το αφήγημα ενός «αντιδεξιού μετώπου» στο οποίο θα δοθεί ένα είδος κινηματικής μορφής αν η οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του έρχονται να επενδύσουν «όλα τα λεφτά» σε μια ενδεχόμενη εξέλιξη που θα επιτρέψει τη δημιουργία νεοαγανακτισμένων. Άλλωστε αυτό που επιδιώκει είναι να πιάσει τόπο η απλή αναλογική με βάση την όποια θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, αν και ήδη το ΚΙΝΑΛ καταδίκασε το πρωτοσέλιδο της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου δείχνουν να εκτιμούν πως μια επίθεση αυτού του είδους, αφενός θα αλλάξει την ατζέντα που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή, εκ των στελεχών του κόμματος και υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Τσίπρα, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και των μειωμένων ποινών της, αφετέρου θα μπουν κάτω από το χαλί, εκ νέου, τα εσωκομματικά προβλήματα.

Μια νέα «μάχη» αριστεράς – δεξιάς, και ένα νέο αντιδεξιό μέτωπο θεωρείται πως θα οδηγήσει σε συσπείρωση των μελών του κόμματος και κυρίως αυτών που εμφανίζονται να αμφισβητούν τόσο την γραμμή που ακολουθείται όσο και τη δυνατότητα επανάκαμψης στην εξουσία μέσα από το σκληρό ροκ.

Μόνο που ήδη υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, αφού ουσιαστικά ο διχαστικός λόγος και η εμφυλιοπολεμική ρητορική δεν απευθύνονται στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων του 31% που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές.

Το πρόβλημα όμως στην παρούσα φάση είναι πως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι συνεργάτες του αδυνατούν να παρουσιάσουν ένα συγκροτημένο προγραμματικό σχέδιο και να απευθυνθούν με αυτό στους πολίτες.

Ως εκ τούτου το πρωτοσέλιδο της Αυγής δείχνει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί. Άλλωστε ήρθε λίγο μετά την ανάρτηση ενός βίντεο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο διαδίκτυο, με το οποίο επιχειρείται να μετατεθεί στη Ν.Δ. η κατηγορία για σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.

Σε κάθε περίπτωση επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα διχαστικό κόντρα μάλιστα σε αυτό που έδειχνε να καλλιεργείται μέσα και από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας των συντακτών, κατά του φασισμού και της λογικής των μελών του νεοναζιστικού μορφώματος, το οποίο αποτελεί πλέον με τη βούλα της δικαιοσύνης «εγκληματική οργάνωσης»

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου υπό την ευλογία του Αλέξη Τσίπρα. Κινδυνεύει όμως να βρεθεί μπροστά σε αυτό το οποίο ο Γιάννης Ραγκούσης, βουλευτής σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζε το 2017 γράφοντας τότε στο τουίτερ ότι:

«Ο κ. Τσίπρας θα ξυπνήσει μια μέρα και δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την αθλιότητα που δημιούργησε»

Υ.Γ. Οι γεφυροποιοί της Προοδευτικής Συμμαχίας που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του κέντρου δεν έχουν πάντως τοποθετηθεί επί του πρωτοσέλιδου. Ούτε επί των αποκαλύψεων του Σταύρου Κοντονή.