Σχοινάς - Πισαρρίδης: Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα

Σχοινάς - Πισαρρίδης: Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα

Ψηφιακός μετασχηματισμός. Πράσινη μετάβαση. Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με στόχο την κάλυψη του επενδυτικού κενού. Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των πολιτών, διά βίου μάθηση και νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μείωση της φορολογίας και σύγκλιση οικονομικών δεικτών με την ΕΕ. Τα παραπάνω συζήτησαν μεταξύ άλλων, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής στο London School of Economist και βραβευμένος με Νόμπελ το 2010, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ιστορική ευκαιρία για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας πως «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες». Ο ίδιος επεσήμανε τρεις λόγους που κάνουν το ελληνικό πρόγραμμα μοναδικό. Πρώτον, γιατί έχει ελληνική ιδιοκτησία, δηλαδή έχει επεξεργαστεί από την κυβέρνηση και έχει καταρτιστεί με βάση τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Επίσης είναι ένα σχέδιο αρκετά λεπτομερές και περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων.

«Αυτά τα τρία στοιχεία εξηγούν για το σχέδιο της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, ενώ αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας, όπως είναι οι κλιματολογικές συνθήκες και το υψηλού μορφωτικού επιπέδου δυναμικό, επισημαίνοντας πως τομείς όπως ο τουρισμός, τα logistics και ο αγροτουρισμός έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέλυσε τα τρία στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η χώρα μας. Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη μετάβαση και το πέρασμα σε μια οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος αποτελεί σημαντικό στόχο για την ελληνική οικονομία, που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Το δεύτερο στοίχημα είναι η ψηφιακή μετάβαση. «Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο η χώρα υπολείπεται άλλων χωρών της ΕΕ. Οι επενδύσεις και ο εμπλουτισμός των δεξιοτήτων των εργαζομένων αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να επιτευχθεί ο στόχος της ψηφιακής μετάβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Το τρίτο στοίχημα είναι να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς οι δημόσιες αν και είναι σημαντικές δεν αρκούν για να καλύψουν το επενδυτικό κενό που παρατηρείται στη χώρα.

Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, τόνισε πως είναι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, καθώς το Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Ελλάδας συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες της χώρας και δεν επιβλήθηκε από τρίτους. Ο ίδιος ανέδειξε τη σημασία εμπλουτισμού των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η παραγωγικότητα εργασίας. «Δουλεύουμε πολλές ώρες, αλλά δεν είμαστε παραγωγικοί. Η Ελλάδα είναι χαμηλά στους οικονομικούς δείκτες παραγωγικότητας, πολύ χαμηλότερα από τις δυνατότητές της» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως το επενδυτικό κλίμα διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «χωρίς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες δεν εξάγει και παραμένεις αντιπαραγωγικός», ενώ σημείωσε πως πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, να υπάρξει ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση παροχής κινήτρων για επενδύσεις και προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών. Τέλος, υπογράμμισε πως η πράσινη μετάβαση ενδείκνυται για επενδύσεις που παράγουν νέες θέσεις εργασίας και οδηγούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.