Εμ. Μακρόν: Σχέδιο πάταξης του «ισλαμικού αυτονομισμού» στις μουσουλμανικές κοινότητες

Σχέδιο πάταξης του «ισλαμικού αυτονομισμού» στις μουσουλμανικές κοινότητες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα να πολεμήσει τον «ισλαμικό αυτονομισμό», που απειλεί, όπως είπε, να καταλάβει κάποιες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα από Ισλαμιστές τρομοκράτες με γαλλική υπηκοότητα, η κυβέρνηση του Μακρόν όμως ανησυχεί όλο και περισσότερο από ευρύτερες ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης – συχνά όχι βίαιης – στο εσωτερικό των μουσουλμανικών κοινοτήτων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ως παραδείγματα την άρνηση ανδρών μουσουλμάνων να κάνουν χειραψία με γυναίκες, πισίνες με διαφορετικά ωράρια λειτουργίας για άνδρες και γυναίκες, κορίτσια από την ηλικία των τεσσάρων ετών που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπό τους, και την εξάπλωση των θρησκευτικών σχολείων «madrassa».

Περισσότερα από 250 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γαλλία τα τελευταία πέντε χρόνια σε επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών ή ατόμων που εμπνέονται από τζιχαντιστικές ομάδες.

«Αυτό που πρέπει να καταπολεμήσουμε είναι ο ισλαμικός αυτονομισμός», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια επίσκεψής του σε προάστιο του Παρισιού. «Το πρόβλημα είναι μια ιδεολογία που υποστηρίζει ότι οι δικοί της νόμοι υπερβαίνουν αυτούς του δημοκρατικού κράτους».

Σε μια χώρα όπως η Γαλλία, που εφαρμόζει τον αυστηρό διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, ο Μακρόν υποστηρίζει ότι οι επιθετικές ισλαμικές θρησκευτικές πρακτικές αποτελούν «αυτονομιστικές» κινήσεις, καθώς απειλούν την αποκοπή από τους θεσμούς και τους νόμους της Γαλλίας.

Ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ισλαμικού αυτονομισμού θα κατατεθεί στη βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.