Σχέδιο και για κατ' οίκον εμβολιασμούς για τους 80-89 ετών
Επιχείρηση «Ελευθερία»

Σχέδιο και για κατ' οίκον εμβολιασμούς για τους 80-89 ετών

Στην περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού με τη δυνατότητα να εμβολιάζονται στα σπίτια τους οι ηλικιακές ομάδες των 80-89 ετών, εξετάζει η κυβέρνηση.

Τον κατ’ οίκον εμβολιασμό προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ενώ ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, γνωστοποίησε πως ενόψει καλοκαιριού αναμένεται να εξεταστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει η δεύτερη δόση σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας, σε περίπτωση που συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των 85+ δεν είναι η πιο ενδεικτική, διότι μπορεί να υπάρχουν κινητικά προβλήματα, δυσκολία να μετακινηθούν από το σπίτι, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα ως προς την περιοχή όπου ζουν και άρα θα αντιμετωπιστούν ως ειδικότερη ομάδα όσοι δεν μπορούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. 

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι θα μελετηθεί ο τρόπος διευκόλυνσης των εμβολιασμών αυτών των ανθρώπων και με κατ' οίκον εμβολιασμό.

Ως προς τον ενήλικο πληθυσμό ανέφερε ότι την πρώτη δόση έχει ήδη κάνει το 25% και το 10% που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, έχει κάνει και τη δεύτερη, ενώ επιταχύνεται και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών, με «χιλιάδες 30ρηδες να κλείνουν ραντεβού». 

Το τείχος ανοσίας προβλέπεται στο τέλος του καλοκαιριού ενώ ήδη «βλέπουμε αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος. 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα  «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο», είπε και πρόσθεσε ότι «αν ήταν στο χέρι του, θα επέλεγε να εμβολιαστεί με AstraΖeneca. 

Παράλληλα με σκοπό να μην επιβραδυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, ενόψει καλοκαιριού θα εξεταστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει η δεύτερη δόση σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας. 

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει στον τόπο διακοπών η δεύτερη δόση του εμβολίου είπε πως είναι κάτι που σίγουρα θα εξεταστεί από την Επιτροπή.

Αυτό έκανε γνωστό ο  ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Με αυτόν τον τρόπο το σχέδιο για γρηγορότερη και ασφαλέστερη επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα καθυστερήσει, όπως υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής εμβολίου μέσα από την πλατφόρμα σημείωσε πως οι απαραίτητες διευκρινίσεις γενικά για το θέμα θα δοθούν αρμοδίως μέσα στις επόμενες μέρες.

Παράλληλα επισήμανε πως η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα.

Σε αυτό το σημείο απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να ξανασκεφτούν το ζήτημα της δικής τους ασφάλειας και να λάβουν υπόψη και την κατάσταση του ΕΣΥ που δέχεται μεγάλη πίεση.

«Όταν το κράτος δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, για να επανέλθουμε όλοι γρήγορα σε μια κανονικότητα», σημείωσε.

Ο ίδιος εκτίμησε πως επειδή το καλοκαίρι δεν θα διαταραχθεί η διαδικασία των εμβολιασμών και επανέλαβε πως είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση.