7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Σάμος: Δύσκολη νύχτα λόγω της φωτιάς - Στο νησί ο αρχηγός της Πυρσοσβεστικής

Σάμος: Δύσκολη νύχτα λόγω της φωτιάς - Στο νησί ο αρχηγός της Πυρσοσβεστικής
Eurokinissi

Στη Σάμο μεταβαίνουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, με ελικόπτερο Super Puma, για τον συντονισμό της δασικής πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο νησί.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή τίθενται όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας.

Εκκένωση χωριού και ξενοδοχείων

 

Νωρίτερα, ξενοδοχεία και το χωριό του Κοκκαρίου είχαν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω των πυκνών καπνών από τη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε σε δασική περιοχή στους Βουρλιώτες Σάμου το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το samosvoice.gr, η πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 13:40 και άμεσα έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις. 
Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 37 πυροσβέστες με 15 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, τρία ελικόπτερα, τρία αεροσκάφη, υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες. Μεταξύ των αεροσκαφών βρίσκεται και το θηριώδες ρωσικό Beriev - 200.

Σύμφωνα με τον δήμο ανατολικής Σάμου, επειδή το πύρινο μέτωπο πλησιάζει σε σημείο υδροδότησης παρακαλούνται οι πολίτες να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση νερού στο Κοκκάρι καθώς και στην πόλη της Σάμου.  

Σε 24 ώρες, 42 δασικές πυρκαγιές

 

Από τις 7 μ.μ. την Τετάρτη έως τις 7 μ.μ. την Πέμπη, εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 458 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, 7 αεροσκάφη (4 CL, 2 Air Tractor και το Beriev-200) και 5 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε νησιά του Ιονίου την Παρασκευή

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφερειακές ενότητες Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου.