7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Σάλος στη Βρετανία από το δημοσίευμα που φέρει τον Τζόνσον να προτιμούσε «χιλιάδες θύματα» παρά lockdown

Σάλος στη Βρετανία από το δημοσίευμα που φέρει τον Τζόνσον να προτιμούσε «χιλιάδες θύματα» παρά lockdown
Shutterstock

Σάλος έχει ξεσπάσει στη βρετανία από το δημοσίευμα που φέρει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αψηφούσε τις επίμονες συστάσεις των ειδικών για ένα τρίτο καθολικό απαγορευτικό, προτιμώνοντας να αφεθούν «τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», κάτι που ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά κάνοντας λόγο για «αηδίες».

Το δημοσίευμα της Daily Mail σύμφωνα με το οποίο ο Τζόνσον είχε δηλώσει ότι «Οχι άλλα γ.....να lockdown, αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», έρχονται εν μέσω υπόγειου πολέμου του πρωθυπουργού με τον άλλοτε στενό του σύμβουλο, Ντόμινικ Κάμινγκς.

«Πρόκειται για αήδιες. Αηδίες. Οχι, αλλά λέω πάλι ότι το σημαντικό που θέλει από μας ο κόσμος να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα lockdown δουλεύουν, και δούλεψαν» απάντησε ο Τζόνσον σε ερώτηση δημοσιογράφου, προσθέτοντας «πράγματι τιμώ τους ανθρώπους αυτής της χώρας που οργανώθηκαν και εργάζονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού και έχουμε θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια».

Η αποκάλυψη διαψεύσθηκε «κατηγορηματικά» και από τον βρετανό υπουργό Αμυνας Μπέν Ουάλας, ο οποίος τόνισε ότι ο Μπόρις Τζόνσον «ήταν προσηλωμένος στην αντιμετώπιση της Covid».

Ο βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει εδώ και λίγες ημέρες σειρά κατηγοριών στον Τύπο για θέματα που ξεκινούν από την χαώδη, αλλοπρόσαλλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και φθάνουν μέχρι την χρηματοδότηση της διακόσμησης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος, διακόσμηση που ήταν επιθυμία της πρωθυπουργικής μνηστής Κάρι Σίμοντς.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τον απομακρυνθέντα κορυφαίο πρωθυπουργικό σύμβουλο Ντόμινικ Κάμινγκς για ορισμένες διαρροές σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον. Ο άνθρωπος ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της καμπάνιας του Brexit, το πρόσωπο που έφερε τον Τζόνσον μέχρι τον πρωθυπουργικό θώκο, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι είναι η πηγή των διαρροών και ανταπέδωσε λέγοντας ότι ο βρετανός πρωθυπουργός είναι ανίκανος και ότι στερείται ακεραιότητας.

Στο κείμενο, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου, γράφει ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον ήθελε να χρηματοδοτήσει τις εργασίες στο σπίτι του μέσω ιδιωτών δωρητών. Υπουργός της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι ο Τζόνσον ανέλαβε το κόστος της ανακαίνισης «από την τσέπη του», αλλά δεν έδωσε σαφή απάντηση εάν αποπλήρωσε κάποιον από αυτούς τους δωρητές.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για την χρηματοδότηση της ανακαίνισης.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς αναμένεται να εκμεταλλευθεί την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων τον επόμενο μήνα για να κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Ήδη το σαββατοκύριακο έγραψε στο Twitter ότι η αποτυχία έγκαιρης εφαρμογής ταξιδιωτικών περιορισμών στην Βρετανία είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την χώρα προκαλώντας χιλιάδες θύματα της επιδημίας.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Ντόμινικ Κάμινγκς προειδοποιούν ότι ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον έχει τις ηχητικές καταγραφές όλων των ευαίσθητων συνομιλιών στην Ντάουνινγκ Στριτ με υπουργούς και αξιωματούχους

Με φόντο τα παραπάνω ήδη η βρετανική αντιπολίτευση ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα η οποία θα πρέπει να εξετάσει «αν χορηγήθηκαν συμβόλαια μέσω SMS, αν δόθηκαν μειώσεις φόρων μέσω SMS ή αν ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τους φίλους του για να βρει χρήματα για να επισκευάσει το διαμέρισμά του», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ του Τζόνσον και του βιομήχανου Τζέιμς Ντάισον.

Tο BBC αποκάλυψε την ανταλλαγή μηνυμάτων, στα οποία ο Ντάισον ζητούσε από τον Τζόνσον, στην αρχή της πανδημίας, να «ρυθμίσει» το φορολογικό καθεστώς των εργαζομένων που θα πήγαιναν στη Βρετανία για να κατασκευάσουν αναπνευστήρες, όπως είχε ζητήσει η κυβέρνηση. Ο Τζόνσον του απάντησε, τον Μάρτιο του 2020: «Θα το ρυθμίσω αυτό αύριο! Σας χρειαζόμαστε».