Ρωσία: Τροπολογία για να είναι ξανά υποψήφιος ο Πούτιν

Ρωσία: Τροπολογία για να είναι ξανά υποψήφιος ο Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει διάταξη στην αναθεώρηση του Συντάγματος διάταξη που θα του επιτρέψει να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Μιλώντας στην Κρατική Δούμα ο Πούτιν επισήμανε ότι μια από τις προτάσεις που έκανε νωρίτερα φιλοκυβερνητική βουλευτής «στην ουσία σημαίνει άρση των περιορισμών για κάθε άνθρωπο, για κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένου και του νυν προέδρου, και επιτρέπει τη συμμετοχή μελλοντικά στις εκλογές…μόνο στην περίπτωση, που οι πολίτες υποστηρίξουν μια τέτοια αναθεώρηση, πουν "ΝΑΙ" στη διάρκεια της πανεθνικής ψηφοφορίας στις 22 Απριλίου».

Η Κρατική Δούμα ενέκρινε σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση, με 382 ψήφους υπέρ και 0 κατά, ενώ 44 βουλευτές δήλωσαν «παρών», το νομοσχέδιο για την συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο περιλαμβάνει τη διάταξη που επιτρέπει στον ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει και πάλι στις προεδρικές εκλογές Ο ρώσος πρόεδρος τάχθηκε πάντως κατά της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Εάν στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει στην βουλή συναίνεση και όπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος της βουλής , δεν υπάρχει, τότε δεν βλέπω γιατί είναι αναγκαίο να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου ο Πούτιν πρότεινε τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου να διορίζει μέλη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα την ενίσχυση της εξουσίας του κοινοβουλίου στο συγκεκριμένο ζήτημα, προαναγγέλλοντας παράλληλα σχετικό δημοψήφισμα. Τότε μάλιστα παραιτήθηκε και η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ ώστε «διευκολυνθεί το έργο του προέδρου».