Ρωσία: Οργάνωση ερευνητικής δημοσιογραφίας φεύγει από την χώρα

Ρωσία: Οργάνωση ερευνητικής δημοσιογραφίας φεύγει από την χώρα

Η γνωστή οργάνωση μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, που ασχολείται με έρευνες που αφορούν στην διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) και έγινε γνωστή διεθνώς με την αποκάλυψη των "Εγγράφων του Παναμά" (Panama papers), ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητες της στην Ρωσία «για να υπερασπίσει τους δημοσιογράφους υπό το φως της καμπάνιας του Κρεμλίνου ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ένωσης ΜΜΕ και δημοσιογράφων που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία.

«Αυτή τη στιγμή η δουλειά μας στην Ρωσία μπορεί να βλάψει περισσότερο τους ντόπιους δημοσιογράφους από το να τους ωφελήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να γράφουμε για την εκτεταμένης κλίμακας διαφθορά σ' αυτή την χώρα. Απλά αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση, κατά την συνήθεια της, θα τιμωρεί τους ίδιους της τους πολίτες επειδή συνεργάζονται με εμάς», δηλώνει ο συνιδρυτής και αρχισυντάκτης της OCCRP Ντρού Σάλιβαν.

Η OCCRP αναφέρει ότι τον τελευταίο μήνα η πλειοψηφία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, που συνεργάζονται μαζί της , έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων» ή των «ανεπιθύμητων οργανώσεων» και πως πλέον όσοι συμπεριελήφθησαν σ' αυτό τον κατάλογο υπόκεινται σε τέτοιους ελέγχους που αποτελούν εμπόδιο στην δουλειά τους, ενώ πολλά μέσα αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Παράλληλα η OCCRP ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να δημοσιεύει έρευνες για την Ρωσία. «Η ρωσική κυβέρνηση είναι ένας μεγάλος παίκτης, ο οποίος ενεργά προωθεί την διαφθορά και την παραπληροφόρηση, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, και προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει άλλες χώρες. Εμείς δεν θα το αποσιωπήσουμε αυτό», αναφέρει η OCCRP

Τέλος η οργάνωση εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τους Ρώσους συνεργάτες της «οι οποίοι βοήθησαν την OCCRP να σημειώσει τέτοιες μεγάλες επιτυχίες», δηλώνει ο Πολ Ράντου ένας εκ των συνιδρυτών της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι «έδωσαν την δυνατότητα στους συμπατριώτες τους να αποκτήσουν πρόσβαση στην αντικειμενική δημοσιογραφία, όταν η κυβέρνηση Πούτιν επιτίθονταν ανοιχτά ενάντια στα εναπομείναντα ΜΜΕ».