Ρωσία: Επίθεση στα γραφεία της με χημική ουσία καταγγέλλει εφημερίδα

Ρωσία: Επίθεση στα γραφεία της με χημική ουσία καταγγέλλει εφημερίδα

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, η οποία προβαίνει σε αποκαλύψεις υποθέσεων διαφθοράς στα κλιμάκια της εξουσίας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητάει από τις αρχές της Μόσχας να ερευνήσουν την «επίθεση» που δέχθηκε στα γραφεία της με κάποια χημική ουσία.

Η Novaya Gazeta, δημοσιογράφοι της οποίας έχουν γίνει στόχος πολυάριθμων επιθέσεων από την ημέρα που ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ανάφερε ότι στα γραφεία της ήταν αισθητή η μυρωδιά από κάποια χημική ουσία, κάνοντας λόγο για σκόπιμη επίθεση. Κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν τραυματίσθηκε.

Πηγές στις υπηρεσίες εκτάκτων συμβάντων, τις οποίες επικαλούνται ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, δήλωσαν ότι τίποτα το επικίνδυνο δεν ανιχνεύθηκε και πως η μυρωδιά προήλθε από τον υπόγειο δίκτυο αποχέτευσης.

«Σήμερα πρακτορεία και άλλες επίσημες πηγές (η Mosgaz -εταιρεία φυσικού αερίου) ανακοίνωσαν ότι δεν εντοπίσθηκαν διαρροές δίπλα από το κτίριο στο οποίο βρίσκεται η εφημερίδα μας, αν και δεκάδες άνθρωποι ανέπνεαν με δυσκολία» αναφέρει στην ανακοίνωση της, επισημαίνοντας ότι «ωστόσο υπήρχαν ψηφιακά ίχνη».

Η εφημερίδα Novaya Gazeta, έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δείχνει έναν άνθρωπό ντυμένο όπως ντύνονται οι διανομείς της Μόσχας, έναν «ψευτοκούριερ» όπως τον αποκαλεί, ο οποίος σταματάει κάτω από τα γραφεία της εφημερίδας με ένα ποδήλατο το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα ψεκαστήρα, με τον οποίο ψεκάζει αρκετές φορές με την ουσία, πριν απομακρυνθεί από τα γραφεία.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Η Novaya Gazeta πρότεινε στις αρχές της Μόσχας να διενεργήσουν από κοινού έρευνα για το περιστατικό αυτό.

«Αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι. Είναι απειλή για τους Μοσχοβίτες» αναφέρει η εφημερίδα σε ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της και προσθέτει: « Φαντασθείτε έναν τέτοιο "διανομέα" με ψεκαστήρα δηλητηρίου, να κάνει την δουλειά του σε μαζικές συγκεντρώσεις; Στους δρόμους της πόλης;».

Και καταλήγει η εφημερίδα γράφοντας: «Μπροστά στα μάτια μας οι μυστικές υπηρεσίες και άνθρωποι των τεχνολογιών πληροφόρησης με δεκάδες χιλιάδες κάμερες στους δρόμους της Μόσχας, αρχίζουν να δίνουν δημόσια εξετάσεις. Το ερώτημα στα θέματα των εξετάσεων είναι ένα: είναι σε θέση να εντοπίσουν τον πιθανό τρομοκράτη ή όχι;»

Ο διευθυντής της εφημερίδας Ντμίτρι Μουράτοφ σε συνέντευξη του στο Radio Liberty χαρακτήρισε την επίθεση αυτή με χημικά κατά της εφημερίδας «τρομοκρατική ενέργεια» και την συσχέτισε με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας για εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία «Βάγκνερ», που διευθύνεται από τον λεγόμενο «μάγειρα» του Πούτιν Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Εκτός των άλλων η εφημερίδα «Novaya Gazeta» δημοσίευσε αυτές τις μέρες μια πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα με θέμα τις εξωδικαστικές εκτελέσεις στην Τσετσενία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για την επίθεση αυτή. Σύμφωνα με τον Μουράτοφ, λόγω του αερίου που υπήρχε στην ατμόσφαιρα, διαμαρτυρήθηκαν για ναυτία και πονοκέφαλο μερικοί τυχαίοι περαστικοί και τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μυρωδιά του αερίου ήταν παρόμοια με εκείνη που προκλήθηκε μετά την επίθεση που έγινε στο αυτοκίνητο και το σπίτι της δημοσιογράφου της εφημερίδας της Novaya Gazeta Γιούλια Λατίνινα το καλοκαίρι του 2017. Μια ανεξάρτητη έρευνα που έγινε τότε διαπίστωσε ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν υψηλής τοξικότητας και επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από της δημοσιογράφους της εφημερίδας, η Άννα Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε το 2006 στην Μόσχα στην είσοδο του σπιτιού της μετά από αποκαλύψεις που έκανε για κατάχρηση εξουσίας στον πόλεμο της Τσετσενίας.