Reuters: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν την ΕΕ για πιο σκληρή απάντηση στην Τουρκία

Reuters: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν την ΕΕ για πιο σκληρή απάντηση στην Τουρκία

Συντονισμένες πιέσεις ασκούν Ελλάδα και Κύπρος κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ώστε η ΕΕ να δώσει πιο σκληρή απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.  Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων, η Ένωση δεν έχει ακόμη καταφέρει να πείσει την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των πρόσφατων προκλήσεων της Τουρκίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία έχει ένα περιθώριο «εβδομάδων» για να αναθεωρήσει τη στάση της και να σταματήσει τις προκλήσεις, αρνήθηκαν όμως να δώσουν τελεσίγραφο, όπως θα επιθυμούσαν η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.