Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων - Χιονοδρομικά, εστίαση μπορούν να περιμένουν

Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων - Χιονοδρομικά, εστίαση μπορούν να περιμένουν

Φρένο στις συζητήσεις για άμεσο άνοιγμα περισσότερων κλάδων της οικονομίας μετά τη χθεσινή πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο, έβαλε ο πρωθυπουργός. Μοναδική αυτή την στιγμή προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων, χιονοδρομικά και εστίαση μπορούν να περιμένουν, όπως είπε. Το μήνυμα είναι ότι κάθε άλλη συζήτηση είναι πρώιμη, πριν περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα αποτυπωθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Κυβερνητικές πηγές, αλλά και ειδικοί, στέλνουν εδώ και ημέρες το μήνυμα ότι εφόσον η πανδημία εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ύφεση και δεν αναζοπυρωθούν εστίες ικανές να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση, τότε μπορεί να εξεταστεί περαιτέρω άρση περιορισμών. Εως τότε ωστόσο η συζήτηση θα περιορίζεται στο επίπεδο των σεναρίων, όχι των αποφάσεων. Σε αυτή την λογική, προτεραιότητα έχει η επιστροφή στα θρανία των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων.

Το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή και την Παρασκευή θα υπάρχει εικόνα για το τι αποφασίστηκε. Αν και κυκλοφορούν διάφορες ημερομηνίες, το άνοιγμα τους από την ερχόμενη Δευτέρα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς δεν έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα από την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Γώγος: Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή

Στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων, εξ’ αφορμής της προσεχούς σύσκεψης της Επιτροπής των Ειδικών αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Για να αποφασίσουμε κάτι περαιτέρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου» εξηγεί.

Αλ. Βατόπουλος: Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα- Αργεί το άνοιγμα της εστίασης

Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό.

Παράλληλα, σημείωσε πως την Παρασκευή θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων.

Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα. «Φοβάμαι τις  μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας χθες στο Mega  ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι  είπε ότι «Θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι σε σειρά. Δεν μπορώ να σας πω αν η επιτροπή στη σύσκεψη της Παρασκευής θα αποφασίσει κάποιο περαιτέρω άνοιγμα».

«Η Γ Λυκείου είναι μια προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει να δούμε αν μέσα τον πλάνο των ειδικών χωρά το να ξεκινήσουν τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου. Θα πρέπει να περιμένουμε, να μη κτίζονται προσδοκίες. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ακόμη. Παρασκευή θα γίνει μα σύσκεψη και θα έχουν οι ειδικοί όλα τα στοιχεία που θα δουν αν μας επιτρέπουν ένα περαιτέρω άνοιγμα. Όλα είναι στο τραπέζι, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα συζητηθούν» πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Πιθανότερη ημερομηνία για επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γυμνασίων και Λυκείων είναι η 1η Φεβρουαρίου, καθώς απορρίφθηκε οριστικά το σενάριο να επιστρέψουν στις τάξεις μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» σημείωσε νωρίτερα Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως σημείωσε μάλιστα, ενδέχεται να χρειαστούν δυο εβδομάδες προκειμένου να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια με την προϋπόθεση πως θα πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο. Εκείνο που παραμένει αστάθμητος παράγοντας, πλην της συμμόρφωσης στα μέτρα, είναι και το κρύο που τις τελευταίες ημέρες είναι έντονο και δημιουργεί ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση διάδοσης του ιού.

Τελευταία θα ανοίξουν γυμναστήρια και εστίαση 

Σε δεύτερο χρόνο παρέπεμψε την επαναλειτουργία της εστίασης και των γυμναστηρίων ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ενώ ερωτηθείς για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, ανακοίνωσε ότι «θα διενεργούν εξετάσεις για πτυχία μόνο για όσα παιδιά είναι να φύγουν στο εξωτερικό». Ο ίδιος χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» την τρέχουσα εβδομάδα λόγω του λιανεμπορίου, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων από άποψης κοσμοσυρροής.