Προστατευμένη η Ελλάδα σε πιθανή αύξηση των επιτοκίων
Τα τρία σενάρια της S&P

Προστατευμένη η Ελλάδα σε πιθανή αύξηση των επιτοκίων

Stress test για την ελληνική οικονομία και τις ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων που έρχονται, έτρεξε η S&P. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η Ελλάδα είναι προστατευμένη από τις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς το προφίλ του χρέους της χώρας επιτρέπει την προστασία της οικονομίας από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το γνωστό οίκο αξιολόγησης η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει χρέος 212% του ΑΕΠ το 2021, ωστόσο η μεγάλη σε διάρκεια ωρίμανση του χρέους της, καθώς επίσης και το γεγονός πως οι πιστωτές της χώρας είναι θεσμικοί, προστατεύουν τη χώρα από τις διακυμάνσεις επιτοκίων. 

Τρία είναι τα σενάρια που επεξεργάστηκε η S&P. Σύμφωνα με το πρώτο οι δαπάνες της χώρας για τόκους τοποθετούνται στο 2,7% του ΑΕΠ για φέτος, στο 2,6% το 2022 και στο 2,5% το 2023.

Στο δεύτερο σενάριο της αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, οι δαπάνες θα αυξηθούν οριακά στο 2,8% του ΑΕΠ για την τριετία, ενώ στο τρίτο, ακόμα και αν αυξηθούν τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης τότε οι δαπάνες για τόκους θα εμφανίσουν μικρή αύξηση 2,9% του ΑΕΠ για το 2021, 3% του ΑΕΠ για το 2022 και 3,1% για το 2023. 

Πιο ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων είναι τρεις χώρες ανάμεσα στις 18 ανεπτυγμένες που ερευνήθηκαν από τον οίκο αξιολόγησης. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τα stress tests αυτές οι τρεις χώρες θα πληρώνουν πάνω από μία μονάδα του ΑΕΠ περισσότερα για τόκους έως το 2023, εφόσον πάντα αυξηθούν τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Το βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης της S&P είναι πως το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των υψηλότερων επιτοκίων είναι διαχειρίσιμο σε γενικές γραμμές από τα κράτη.