Πρόωρη χαλάρωση ίσως οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας
ΠΟΥ για περιοριστικά μέτρα

Πρόωρη χαλάρωση ίσως οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας

Στην προειδοποίηση οι χώρες να είναι πολύ προσεκτικές αναφορικά με την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του νέου κορονοϊού προχώρησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε ότι θα επιθυμούσε να δει μια σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως ανησυχητικό το γεγονός ότι σε μια σειρά χωρών έχει μολυνθεί από κορονοϊό μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, «Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», ενώ πρόσθεσε πως «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας».

Όπως ανέφερε από την έδρα του Οργανισμού στην Γενεύη, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία– αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκανε αναφορά και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ικανοποιημένος που ο «φίλος του», δεν νοσηλεύεται πλέον στην εντατική και του ευχήθηκε τα καλύτερα.