7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόληψη νοσηλείας Covid 19: Τα μονοκλωνικά αντισώματα στη μάχη της ΕΕ κατά του κορονοϊού

Πρόληψη νοσηλείας Covid 19: Τα μονοκλωνικά αντισώματα στη μάχη της ΕΕ κατά του κορονοϊού

Eνάμιση χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά τη σύναψη τεσσάρων συμβολαίων με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson για την παραλαβή  δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων Covid 19, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει το επόμενο βήμα και ξεκινά - αργοπορημένα κατά τους επικριτές της - τα συμβόλαια με τις παρασκευάστριες εταιρίες των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία της Covid 19


Τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων θεωρούνται κατά τους ειδικούς «παθητικός εμβολιασμός» κι έχουν 100% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή θανάτου από βαριά νόσηση. Έγιναν διάσημα όταν χορηγήθηκαν στον τέως Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ στην Ελλάδα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν χορηγηθεί στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και σε όσους ασθενείς νοσηλεύτηκαν και νοσηλεύονται σε Covid 19 κλινικές που αποτελούν επιστημονικά κέντρα τα οποία συμμετέχουν σε διεθνή μελέτη.

Ποια φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν λάβει άδεια


Τα δύο κορυφαία κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν λάβει άδεια έκτακτης χρήσης από τον FDA και θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ, προέχονται από τις εταιρίες Regeneron και Roche, που συνεργάζονται για αυξημένη παραγωγή, κι Eli Lilly , που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Φαρμασερβ Λίλλυ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε πριν από δέκα ημέρες 55.000 δόσεις της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της Covid 19, βασισμένης σε ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche. Η συμφωνία είναι το πρώτο συμβόλαιο που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό το είδος φαρμάκου, στην προσπάθειά της να οικοδομήσει ένα χαρτοφυλάκιο με φάρμακα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά της Covid 19. Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche συνεργάζεται με την αμερικανική Regeneron, παρασκευάζοντας το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων (σταθερού συνδυασμού) REGN-COV2. Η συμφωνία με τη Roche επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, οι λεπτομέρειες του συμβολαίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ούτε έχει αποκαλυφθεί η τιμή της δόσης.

Σε πόσες δόσεις χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα


Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της Covid 19 χορηγούνται σαν μονοδοσική θεραπεία κι έχουν καλύτερο αποτέλεσμα όσο νωρίτερα λαμβάνονται από τον ασθενή. Είναι φάρμακα που δίνονται στην κλινική Covid 19, όχι μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, και στις ΗΠΑ χορηγούνται με υποδόρια ένεση στο σπίτι σαν προφυλακτική θεραπεία - για να μη νοσήσει κανείς.

Ποια άλλα φάρμακα κατά της Covid 19 είναι διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Το μόνο άλλο φάρμακο κατά της Covid 19 που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ρεμδεσιβίρη της Gilead, το μοναδικό εγκεκριμένο αντιιικό σκεύασμα που επίσης χορηγείται εκτός ΜΕΘ.


Πότε θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων των Roche-Regeneron


Οι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράζουν το φάρμακο των Roche-Regeneron, το οποίο αποτελείται από τα μονοκλωνικά αντισώματα casirivimab και imdevimab, μόνον αφού αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ή από εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τα φάρμακα. Στην Ελλάδα θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τον ΕΟΦ. Η αδειοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Οκτώβριο 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Roche, ενώ ήδη το πράσινο φως έχει λάβει από τον ΕΜΑ για την χορήγησή του στην Ευρώπη το κοκτέιλ των μονοκλωνικών αντισωμάτων της Eli Lilly.