Πρώην απεσταλμένος ΗΠΑ στη Συρία: Δύσκολο να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία

Πρώην απεσταλμένος ΗΠΑ στη Συρία: Δύσκολο να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία

Την εκτίμηση ότι είναι απίθανο να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών υπό τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε να "εκμεταλλευτεί ευκαιρίες" και να κάνει συμβιβαστικά βήματα σε διάφορα θέματα πάνω στα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε στην Τουρκία παραχωρήσεις, δήλωσε ο Τζέφρι στην Deutsche Welle Turkish.

Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία αναφέρθηκε στο ζήτημα της αγοράς του αντιπυραυλικου συστήματος S-400 από την Τουρκία ως εμπόδιο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

"Τα S-400 είναι καταστροφή για την Τουρκία ... Η αγορά τους ήταν ένα ιστορικό λάθος", δήλωσε ο Τζέφρι, σημειώνοντας ότι η εξαγορά κόστισε στην Άγκυρα το πρόγραμμα μαχητικών F-35. "Ο Τραμπ έκανε πολλές προσπάθειες να συμβιβαστεί με τον Ερντογάν στο θέμα", είπε.

Σημειώνεται οτι μια ανάλογη άποψη εξέφρασε και ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, ο Μαξ Χόφμαν, διευθυντής στο Center For American Progress, ο οποίος είπε στην ιστοσελίδα Ahval οτι είναι μάλλον απίθανο ο Ερντογάν να έχει με τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την άνεση που είχε με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.