7ος χρόνος, ημέρα 2183η
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021

Προειδοποιητικά «πυρά» Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τα F-35 αλλιώς...

Προειδοποιητικά «πυρά» Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τα F-35 αλλιώς...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν δεν παραδώσουν τα F-35 η Τουρκία θα καλύψει από αλλού τις ανάγκες της, ενώ σύμφωνα με ένα τουρκικό Μέσο έκανε αναφορά και για την πιθανότητα κλεισίματος βάσεων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, o Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστρέφοντας από τη Γερμανία, επεσήμανε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν επιτρέψουν στην Άγκυρα να προμηθευτεί τα F-35, η Τουρκία θα καλύψει από αλλού τις ανάγκες της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοσίευση του trt.net.tr, η οποία αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για την υπόθεση των F-35 τόνισε:

«Εγώ προσωπικά δεν έχω κάποια ανησυχία διότι αυτή είναι μια συμφωνία. Τα χρήματα δόθηκαν, είναι μια περιεκτική συμφωνία. Περιλαμβάνει και την κοινή κατασκευή εξαρτημάτων. Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει τις δόσεις μας δίχως καθυστέρηση. Αυτή η συμφωνία δεν εξαρτάται από τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που θα πάρουμε από την Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία της Τουρκίας. Ούτε είναι μια συμφωνία στην οποία η άλλη πλευρά μπορεί να πει "βαρέθηκα, δεν παίζω", έχει νομικές υποχρεώσεις».

Στην ερώτηση, «και αν η συμφωνία χαλάσει με κάποιο τρόπο, τι γίνεται», ο Τσαβούσογλου απάντησε:

«Τότε θα πρόκειται για μια νομική διαδικασία. Αν η Τουρκία δεν βρέθηκε σε απόγνωση όταν δεν μπορούσε να καλύψει την άμεση ανάγκη της ενώ έπαιρνε αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας, δεν θα βρεθεί σε απόγνωση ούτε σε άλλα θέματα. Εμείς οπωσδήποτε θα αντιμετωπίσουμε την ανάγκη μας».

Ωστόσο το τουρκικό site NTV.tr, δίνει μια άλλη διάσταση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου καθώς υποστηρίζει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ακόμα και το κλείσιμο βάσεων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται στον απόηχο πληροφοριών που θέλουν την αμερικανική κυβέρνηση να «παγώνει» την παράδοση των μαχητικών F-35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.