7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

New York Times: Προειδοποίηση μυστικών υπηρεσιών σε Μπάιντεν για το Αφγανιστάν

Προειδοποίηση μυστικών υπηρεσιών σε Μπάιντεν για το Αφγανιστάν

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν μέσα σε δύο έως τρία χρόνια, εάν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη χώρα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, τόνισε χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.

Μια τέτοια κυριαρχία των Ταλιμπάν θα επέτρεπε στην αλ Κάιντα να ανασυγκροτηθεί στο Αφγανιστάν, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, που δεν κατονομάζονται.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλείται να αποφασίσει αν θα τηρήσει την προθεσμία της 1ης Μαΐου για την απόσυρση των εναπομείναντων 3.500 Αμερικανών στρατιωτών, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2020 που σύναψε η κυβέρνηση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ταλιμπάν.

Την Πέμπτη ο Μπάιντεν παραδέχθηκε θα είναι δύσκολη η τήρηση αυτής της προθεσμίας, που επίσης προβλέπει την αποχώρηση περίπου 7.000 συμμαχικών δυνάμεων, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν αποχωρήσει τον επόμενο χρόνο. «Θα φύγουμε. Το ερώτημα είναι πότε θα φύγουμε» είπε.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ της παραμονής Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούν την έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών για να υποστηρίξουν ότι οι στρατιώτες πρέπει να παραμείνουν πέρα από αυτή την προθεσμία, ανέφεραν οι NYT.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών προετοιμάστηκε πέρυσι για την κυβέρνηση Τραμπ, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν χθες ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου για την αποχώρησή τους.

 Αξίζει να επισημανθεί πως την Πέμπτη, οι βουλευτές στη Γερμανία ενέκριναν εντολή που επιτρέπει την παραμονή των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν έως την 31η Ιανουαρίου 2022.

Αν η προθεσμία της 1ης Μαΐου δεν τηρηθεί, οι Ταλιμπάν θα είναι "αναγκασμένοι να ... συνεχίσουν τον Τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και τον ένοπλο αγώνα κατά των ξένων δυνάμεων για να ελευθερώσουν τη χώρα τους", αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν συμφώνησαν πέρυσι ότι όλες οι ξένες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους ισλαμιστές αντάρτες και την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση.

Έκτοτε, οι επιθέσεις εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό, παρότι η επιθετικότητα των Ταλιμπάν συνεχίστηκε εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και του προσωπικού της κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι είναι δεσμευμένοι στη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν "τη λογικότερη και συντομότερη οδό" για τον τερματισμό 20 χρόνων πολέμου στο Αφγανιστάν, ο μακροβιότερος πόλεμος για τις ΗΠΑ.

Η ευθύνη για την παράτασή της "θα βαρύνει αυτούς που διέπραξαν αυτήν την παραβίαση", αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ