Προβάδισμα E. Τατάρ έναντι του M. Ακιντζί δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία
Κατεχόμενα

Προβάδισμα E. Τατάρ έναντι του M. Ακιντζί δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία

Μέχρι και στις 413 κάλπες από τις 738 και παρέμενε πρώτος ο Ερσίν Τατάρ, με διαφορά που μπορούσε όμως να ανατραπεί, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδιδε η «Yeni Duzen» αλλά και το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», ο Τατάρ λάμβανε ποσοστό 50,97% έναντι 49,03% του Μουσταφά Ακιντζί. 

Μέχρι τις 19:00 υπόψιν δεν επιτρεπόταν από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» η δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων και προεκλογικών προγραμμάτων, παρά μόνο εκείνων που θα ανακοίνωνε το ίδιο.

Πριν λίγο με ποσοστό 51.98% ο Ερσίν Τατάρ προηγείται του Μουσταφά Ακιντζί που λαμβάνει μέχρι στιγμής ποσοστό 48.02%. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καταμετρημένο είναι το 85% των ψήφων.

Από τα εκλογικά τους επιτελεία παρακολοθούν τα αποτελέσματα των «εκλογών» ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο υποψήφιος αντικαταστάτης του Ερσίν Τατάρ. Ο δεύτερος, έφθασε στα γραφεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) γύρω στις 17:00.

Τα επίσημα αποτελέσματα σημειωτέον αναμένονται γύρω στις 20:30 το βράδυ.

Το 61,03% έφτασε η συμμετοχή στις 17.00 στην «εκλογική διαδικασία» στα Κατεχόμενα, ξεπερνώντας το τελικό ποσοστό συμμετοχής την πρώτη Κυριακή.

Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», η συμμετοχή αυξήθηκε σε όλες τις «επαρχίες». Η Λευκωσία κατέγραφε ποσοστό 61,57%, η Αμμόχωστος 59,05%, η Κερύνεια 56%, η Μόρφου 59,9%, το Τρίκωμο 62% και η Λεύκα 67,59%.

Oι κάλπες στα Κατεχόμενα για τον β’ γύρο των «προεδρικών εκλογών» με Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί να διεκδικούν «εκλογή» στη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας έκλεισαν στις 6 το απόγευμα.

Πρόκειται για την δέκατη κατά σειρά αναμέτρηση για την ανάδειξη του κατοχικού ηγέτη, με τον αριθμό των όσων θα ψηφίσουν να ανέρχεται στις 199.029, γεγονός που υποδηλοί αύξηση της τάξης των 22,000 ψηφοφόρων μέσα σε πέντε χρόνια.

Στον πρώτο γύρο των παράνομων εκλογών, ο Ερσίν Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,84%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρίτος αναδείχθηκε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, με ποσοστό 21,68%, ενώ όπως γνωστοποίησε τις προηγούμενες ημέρες, ο ίδιος και το κόμμα του ΡΤΚ θα στηρίξουν τον Μουσταφά Ακιντζί, δίνοντας του σαφέστατο προβάδισμα για επανεκλογή.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για την τ/κ κοινότητα. Ψήφισε το 58,2% ενώ πάνω από 5000 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, γεγονός που οδήγησε το «εκλογικό συμβούλιο» να κάνει έκκληση στους ψηφοφόρους να χρησιμοποιούν τη σφραγίδα μόνο μία φορά με τον σωστό τρόπο.

Ο διευθυντής της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων A&G, Αντίλ Γκιουρ, υποστήριξε ότι ο Τατάρ θα ηττηθεί με μεγάλη διαφορά από τον Ακκιντζί.

Να σημειωθεί ότι ο Τατάρ ήταν αυτός που βρέθηκε στα πανηγύρια του ψευδοκράτους για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Επιπλέον, τουρκοκυπριακά μέσα έκανα λόγο για ποικίλες πιέσεις υπέρ της υποψηφιότητας Τατάρ.

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές».