Προανακριτική: Η Ράικου «δένει» την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Προανακριτική: Η Ράικου «δένει» την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Δεμένη» θεωρούν πλέον την σκευωρία που στήθηκε από τον «Ρασπούτιν» με όχημα την Novartis, γαλάζιες κοινοβουλευτικές πηγές, μετά τη διήμερη κατάθεση της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Η κυρία Ράικου χθες και προχθές περιέγραψε πλήρως της παρεμβάσεις από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, καταδεικνύοντας -όπως λένε πηγές της προανακριτικής- ότι η δίωξη των δέκα πολιτικών προσώπων - αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως μεθοδευμένη. Με «κατασκευασμένους» μάρτυρες και fake στοιχεία, όπως κατέδειξε η κυρία Ραικου, ο Δ. Παπαγγελόπουλος αντί να ερευνήσει τα εμβάσματα της εταιρείας, προς γιατρούς, διαφημιστές κλπ, επιχείρησε να στήσει το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους».

Η Ελένη Ράικου, κατά τη διάρκεια των δύο καταθέσεών της (η διαδικασία θα συνεχιστεί την προσεχή Τετάρτη) αποτύπωσε με ακρίβεια τα τηλεφωνήματα του Δ. Παπαγγελόπουλου, τόνισε ότι αισθάνθηκε πως υπάρχει συμβόλαιο θανάτου εναντίον της και εξήγησε πως όσα η ίδια αρνήθηκε να κάνει, τα πέτυχε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός με την νυν εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη. Με άλλα λόγια, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι όσα συνέβαιναν στη Δικαιοσύνη την περίοδο 2015-2019 παραπέμπουν στην ύπαρξη «κυκλώματος» με μαέστρο τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Παράλληλα, βέβαια, φαίνεται ότι οι κατηγορίες που είχε προσάψει στον υπουργό η ΝΔ, όταν κατέθεσε την πρότασή της επιβεβαιώνονται πλήρως…

«Βόμβες» Ράικου

Από την χθεσινή κατάθεσή της ενώπιον των μελών της προανακριτικής ξεχωρίζει η αναφορά της στο γεγονός ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος απαιτούσε κατασκευασθούν fake στοιχεία εναντίον των πολιτικών προσώπων, κάτι που όπως είπε έγινε από την Ελένη Τουλουπάκη. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η έρευνά της μετατράπηκε σε σκευωρία από την διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη.

Πλήρως αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογός της με την εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Θάνο Πλεύρη.

Θ. Πλεύρης: Πάμε στο επίμαχο τηλεφώνημα με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Σας δίνει εντολή να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή;

Ε. Ράικου: Ήταν απαίτησή του. Ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτησή του να κατασκευασθούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κα Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύρης: Σας προσδιόρισε για ποια πρόσωπα;

Ε. Ράικου: Μα δεν χρειαζόταν. Είχε έρθει η κα Παπαδάκου και μου είχε μιλήσει για πολιτικούς. Όλοι γνωρίζαμε ότι η κα Παπαδάκου ήταν η φωνή του Παπαγγελόπουλου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο.

Μια ημέρα νωρίτερα η ίδια είχε καταγγείλει πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος είχε παρέμβει προκειμένου να μείνει στο συρτάρι πόρισμα για τα δάνεια που είχε δώσει η Τράπεζα Αττικής. Μάλιστα κάλεσε τους βουλευτές να αναζητήσουν τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος της το είχε εκμυστηρευτεί. Χθες, άλλωστε, επανήλθε υπογραμμίζοντας το εξής:Β  «Θεωρώ πως υπήρξε ενορχηστρωμένο θεσμικά από τον Παπαγγελόπουλο σχέδιο . Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικής. Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Καθαρή παρέμβαση. Δεν ξέρω το απέγινε η υπόθεση με την τράπεζα Αττικής», φέρεται να υπογράμμισε η κυρία Ράικου.

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε τα πυρά της προς την νυν εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, περιγράφοντας πλήρως την σχέση που είχε με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης. Επί της ουσίας την φωτογράφισε ως το μακρύ χέρι του κ. Παπαγγελόπουλου. Ιδιαίτερη αξία έχει ο διάλογος με τον Θ. Πλεύρη.

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε ότι η κα Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Εσείς τί νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.

Μάλιστα, λίγο αργότερα υπογράμμισε ότι το Δημόσιο έχασε με τη στάση Παπαγγελόπουλου εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, ο πρώην Υπουργός ζημίωσε το Κράτος με τη συμπεριφορά οδηγώντας Β την υπόθεση σε εκτροπή προς πολιτική κατεύθυνση κι όχι προς εκεί που τα στοιχεία οδηγούσαν.

Όταν, δε, τον λόγο πήρε ο Σπ. Λάππας υπογράμμισε ότι ο Παπαγγελόπουλος σε συνεργασία με την Τουλουπάκη κατασκεύσαν μάρτυρες:

Σπ. Λάππας: Πώς σας ζητούσε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσετε στοιχεία για πολιτικούς και τον κ.Βενιζέλο;

Ε. Ράικου: Όπως τελικά τα κατασκεύασε στη συνέχεια με την κα Τουλουπάκη.

Σπ. Λάππας: Πώς δηλαδή;

Ε. Ράικου: Το πώς ακριβώς δεν το ξέρω γιατί δεν έδωσα εγώ κάποια συνέχεια. Εγώ του είπα οτι δεν κάνω τέτοια. Όπως έγινε μετά και το πέτυχε αυτό με την Τουλουπάκη. Έτσι κατασκεύασαν μάρτυρες.

Σπ. Λάππας: Εννοείτε ότι μετά οι μάρτυρες ψευδομαρτύρησαν;

Ε. Ράικου: Το είπα από την αρχή. Διέκοψε ο Παπαγγελόπουλος την έρευνα του σκανδάλου και το μετέτρεψαν σε σκευωρία.

Να σημειωθεί, δε, ότι σε άλλο σημείο αποκάλυψε ότι «η Τουλουπάκη, ο Ντζούρας, ο Καλούδης και ο Ζαγοραίος με τη συνοδεία της Γιάννας Παπαδάκου αρχές Σεπτεμβρίου πήγαν να πάρουν κατάθεση στο Παρίσι από τον Φαλτσιανί (λίστα Λαγκάρντ). Πήγαν κρυφά από τον Άρειο Πάγο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία. Και επειδή η κυρία Δημητρίου διαμαρτυρήθηκε, γιατί δεν ήταν σε γνώση της, μετέβη ο Παπαγγελόπουλος στον Άρειο Πάγο και τους έτριξε τα δόντια».