Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: «Πράσινο φως» στη χορήγηση ρεμδεσιβίρης

«Πράσινο φως» στη χορήγηση ρεμδεσιβίρης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι συστήνει την υπό όρους έγκριση της αντιικής θεραπείας ρεμδεσιβίρης για ασθενείς με Covid-19 σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.

Η ρυθμιστική αρχή για θέματα υγειονομικής περίθαλψης δήλωσε ότι η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση συστήνει τη χορήγηση του φαρμάκου της εταιρείας Gilead σε ενήλικες και εφήβους από 12 ετών με πνευμονία που χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου.

Από τη στιγμή που θα εγκρίνει το φάρμακο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συνήθως ακολουθεί τις συστάσεις του Οργανισμού, οι γιατροί θα μπορούν να χορηγούν τη ρεμδεσιβίρη σε ασθενείς.

Η υπό όρους άδεια κυκλοφορίας επιτρέπει να πωλείται κάποιο φάρμακο για ένα έτος σε όλη την ΕΕ προτού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειές του. Η Gilead είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει αυτά τα στοιχεία τον Δεκέμβριο.

Η ρεμδεσιβίρη έχει ήδη εγκριθεί για επείγουσα χρήση σε ασθενείς με πολύ σοβαρά συμπτώματα στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, και έχει λάβει πλήρη έγκριση στην Ιαπωνία.