Πράσινο φως για τη νέα λίστα των PCIs από το Ευρωκοινοβούλιο

Πράσινο φως για τη νέα λίστα των PCIs από το Ευρωκοινοβούλιο

Το πράσινο φως για την επίσημη επικύρωση της τέταρτης λίστας των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCIs) έδωσε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου το Ευρωκοινοβούλιο.

Τα έργα αυτά αποτελούν νέες υποδομές που είτε βρίσκονται υπό κατασκευή είτε πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Έργο PCI, δηλαδή νέα υποδομή, που θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην διαφοροποίηση των πηγών και στην ασφάλεια εφοδιασμού του Κάθετου Διαδρόμου είναι και ο νέος τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη της ελληνικής εταιρείας GASTRADE ο οποίος θα μπορεί να υποδέχεται φορτία τόσο από τις παραδοσιακές πηγές (Κατάρ, Αλγερία, Αίγυπτο) όσο και από τις νέες όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, οι ΗΠΑ και η Ανατολική Αφρική.

Τη σημασία του LNG Αλεξανδρούπολης για την επιτυχία του Κάθετου Διαδρόμου και τη δημιουργία ενός hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει πλέον επίσημα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας τόσο με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο με ποσοστό 20%, όσο και με την απόκτηση μεριδίου 20% από την Bulgartransgaz.

Η Βουλγαρική Κυβέρνηση μέσω της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz συμμετέχει στο project της Αλεξανδρούπολης αφού γνωρίζει πολύ καλά τα πλεονεκτήματα που θα έχει η γειτονική χώρα μέσω της διατήρησης αποθεμάτων σε ένα τέτοιο έργο. Ήδη με τις τιμές του LNG να έχουν κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δεκαετίας, όλοι οι προμηθευτές αερίου ζητούν πρόσβαση σε LNG.

Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί μια εναλλακτική οδό για την προμήθεια φυσικού αερίου της περιφερειακής αγοράς. Τα έργα του Διαδρόμου υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ αφού αποτελούν το μοναδικό τρόπο για τη διείσδυση του Αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου στις μονοπωλιακές αγορές των Βαλκανίων.

Ελληνοβουλγαρικών συμφερόντων είναι και ο αγωγός IGB, επίσης έργο PCI, ο οποίος θα μεταφέρει το αεριοποιημένο LNG από την Αλεξανδρούπολη μέσω της Κομοτηνής προς τη Βουλγαρία και μέσω των νέων διασυνδέσεων με τη Σερβία και τη Ρουμανία θα το διοχετεύει μέχρι την Ουγγαρία και την Ουκρανία.

Ο IGB και το LNG Αλεξανδρούπολης αποτελούν δύο έργα με εξαιρετικές συνέργειες και θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν το 2022.

To FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί έργο που ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεδομένου ότι καμία άλλη χώρα στην περιοχή δεν έχει την δυνατότητα ανάπτυξης υποδομών LNG. Έχει δυνατότητα αποθήκευσης έως 170.000κ.μ. LNG και δυναμικότητα αεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Το έργο είναι ώριμο, πλήρως αδειοδοτημένο και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την κατασκευή και για την δέσμευση δυναμικότητας στο αεριοποίησης στο τερματικό.

Το ισχυρό ενδιαφέρον της αγοράς έχει ήδη φανεί από την επιτυχημένη πρώτη φάση του Market Test κατά την οποία είκοσι εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υπερδιπλάσια από την τεχνική δυναμικότητα του έργου, δηλαδή για 12,2 δισ. κυβικά μέτρα έναντι των 5,5 δισ. κ.μ. για τα οποία έχει σχεδιασθεί. Η δεύτερη δεσμευτική φάση του Market Test ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου και η ολοκλήρωση του έχει προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου.