«Πράσινη» επανεκκίνηση για την παγκόσμια οικονομία

«Πράσινη» επανεκκίνηση για την παγκόσμια οικονομία

Tου Daniel Klier

Τώρα που ξεκινήσαμε την αλλαγή πορείας στη μάχη ενάντια στον COVID-19, ένας ξεκάθαρος φόρος τιμής για τις θυσίες που έχουν κάνει εκατομμύρια άνθρωποι θέτοντας το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον είναι να τους προσφέρουμε ένα πιο υγιές, πιο ανθεκτικό και πιο βιώσιμο μέλλον. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία σε «πράσινη λειτουργία».

Εμείς μαζί με άλλους οργανισμούς από τους κλάδους της ενέργειας, της βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών και της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουμε στην Επιτροπή Ενεργειακής Μετάβασης (Energy Transitions Commission ETC) ζητώντας οικονομικά κίνητρα για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η παγκόσμια ανάκαμψη αποτελεί μια τεράστια πρόκληση αλλά και ιστορική ευκαιρία. Ο «πειρασμός» να επικεντρωθούν οι προσπάθειες - και τα πακέτα τόνωσης - στην ταχύτερη πορεία προς την ανάπτυξη είναι αναπόφευκτη. Αυτό όμως είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές βραχυπρόθεσμες επενδύσεις σε κλάδους υψηλών εκπομπών άνθρακα και σε τομείς που είναι δύσκολο να περιορίσουν τις εκπομπές, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απομακρύνει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού γεγονός γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βαθύτερα επιζήμια κλιματική κρίση στο μέλλον.

Αντιθέτως, εάν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν στην ανάκαμψη οι κυβερνήσεις χρησιμοποιηθούν για τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον που επιλέγουμε: ένα μέλλον με πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Έχουμε την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε σε μεγάλη κλίμακα τις καινοτομίες στην περιβαλλοντική τεχνολογία και να εργαστούμε για να καλύψουμε το μεγάλο κόστος που απαιτείται στα πρώτα βήματα ώστε η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα να κυριαρχήσει. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει την παγκόσμια οικονομία περισσότερο ανθεκτική μειώνοντας την έκθεση στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της πραγματικής οικονομίας. Η ανθεκτικότητα σε μελλοντικά σοκ πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στα σχέδια αποκατάστασης.

Η πρόκληση που σκιαγραφώ δεν είναι κάτι περιθωριακό. Η HSBC επιλέγει να χρησιμοποιήσει την κλίμακα, το δίκτυο και την επιρροή της για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης και περισσότερο ανοιχτής σε όλους, οικονομικής ανάπτυξης. Αν και δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις, γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να συμβάλουμε περισσότερο είναι δηλώνοντας: "Είμαστε μέσα."

Στηρίζουμε τις επτά προτεραιότητες της ETC για να ενσωματώσουμε τη μετάβαση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην οικονομική ανάκαμψη. Πιστεύουμε, επίσης, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την τόνωση της πράσινης οικονομίας είναι η σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης βιώσιμων για το περιβάλλον έργων και η εστίαση των επενδύσεων σε τομείς που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μετάβαση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως: συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας, πράσινες υποδομές και καινοτόμες δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Φυσικά, αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να στηριχθούν και οι κλάδοι με υψηλότερες εκπομπές ώστε να μεταβούν σε χαμηλότερες εκπομπές χωρίς να δημιουργηθεί επιπλέον αστάθεια. Έτσι – σύμφωνα με τις προτεραιότητες που περιγράφονται από το ETC - θα επικεντρωθούμε στη στήριξη και επιτάχυνση της μετάβασης σε πιο «δύσκολους» κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και τα ορυκτά καύσιμα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τις λύσεις μας για το παγκόσμιο εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα για να συνδέσουμε τις χρηματοδοτικές ροές από όλο τον κόσμο με βιώσιμα έργα και θα βοηθήσουμε στη δημιουργία τοπικών χρηματοοικονομικών κέντρων ως πράσινων κόμβων χρηματοδότησης.

Στις αναδυόμενες αγορές, που αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη πρόκληση για τη μετάβαση, θα επικεντρωθούμε όπου το παγκόσμιο όφελος θα είναι το μεγαλύτερο. Και θα βοηθήσουμε τους επιχειρηματικούς πελάτες μας να χαρτογραφήσουν το δρόμο προς τη δική τους μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή να εντοπίσουν βιώσιμες επενδυτικές ευκαιρίες με ελκυστικές αποδόσεις.

Θέλουμε οι ιδιώτες πελάτες να μας δουν ως διαμεσολαβητή της δικής τους συνεισφορά στη μετάβαση. Θα εργαστούμε για να υποστηρίξουμε την ατομική ανάκαμψη και θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε νέους τρόπους για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αυξήσουν την περιουσία και την ευημερία τους, ενώ τα χρήματά τους λειτουργούν για να οικοδομήσουν ένα πιο πράσινο μέλλον.

Ο COVID-19 είχε τρομερό αντίκτυπο αλλά μας δίνει και την ευκαιρία να σταματήσουμε για λίγο και να εξετάσουμε τις επιλογές μας. Η μελλοντική μας κοινωνική και οικονομική ευημερία εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο απαιτεί σημαντικό επίπεδο επενδύσεων και μια πιο μακροπρόθεσμη οπτική των πραγμάτων. Στην τραπεζική, αξιολογούμε τον κίνδυνο και τις αντίστοιχες αποδόσεις. Είναι σαφές για εμένα ότι αυτή η επένδυση προσφέρει την απόλυτη απόδοση: ένα καθαρότερο, πιο δίκαιο, πιο βιώσιμο μέλλον με περισσότερη ευημερία.

Εάν επανεκκινήσουμε σε μια πράσινη οικονομία, όχι μόνο θέτουμε τις προϋποθέσεις για την ανανέωση της ανάπτυξης, αλλά και για τη διαρκή ανάπτυξη. Δηλώνουμε ότι «Είμαστε μέσα».

*O Daniel Klier είναι Global Head of Sustainable Finance στην HSBC