Πού να επενδύσω το 2021, στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη;

Πού να επενδύσω το 2021, στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη;

Η αμερικανική αγορά οδήγησε την κούρσα των χρηματιστηρίων μέσα στην… τρέλα και την ακραία αβεβαιότητα του 2020 όμως στο εξής χρειάζεται μεγάλη προσοχή για όσους θέλουν να επιλέξουν μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, σε μετοχές, ομόλογα και συνάλλαγμα. Βέβαια, η επιλογή εξαρτάται και από τον ορίζοντα που θέλει κανείς να τοποθετήσει τα χρήματά του, καθώς οι εξελίξεις των επόμενων μηνών και ετών ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά ως προς τον αντίκτυπο που θα έχουν στις αγορές σε σύγκριση με την μακροπρόθεσμη τάση.

Ένας από τους βασικούς καταλύτες για τις επενδυτικές επιλογές των επόμενων ετών θα είναι ο πληθωρισμός. Και αυτό γιατί η πορεία των τιμών θα κρίνει το πότε θα δούμε την αρχή του τέλους της περιόδου των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, μία εξέλιξη που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό χρηματιστήρια, κρατικό και ιδιωτικό χρέος καθώς και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Μετά από μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της οποίας Fed και ΕΚΤ δεν κατάφεραν να τον οδηγήσουν προς το στόχο του 2%, ήρθε η πανδημία να δώσει την χαριστική βολή και να βρεθούν να λειτουργούν οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε περιβάλλον αποπληθωρισμού, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν στάση απέναντι στον πληθωρισμό. Η Fed, μάλιστα, έχει επισήμως υιοθετήσει μία πιο ευέλικτη προσέγγιση, που σημαίνει ότι θα αφήσει τον πληθωρισμό να κινηθεί ακόμη και πάνω από το 2% αν κριθεί απαραίτητο για να τονωθεί η ανάκαμψη.

Αν ο πληθωρισμός αρχίσει να κινείται ανοδικά οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να σκέφτονται τη σταδιακή απόσυρση των πιο χαλαρών μέτρων που έχουν λάβει ποτέ, γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα για τις αποδόσεις των ομολόγων και την πορεία των μετοχών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Capital Economics, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για χρόνια, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να πάρει τα πάνω του ταχύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Capital Economics πιστεύει πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη θα βρεθεί στο τέλος του 2021 κοντά στο 1,2%, πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη της ΕΚΤ για 1,5%.

Αντιθέτως, στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός δείχνει ήδη… σημάδια ζωής και αναμένεται να κινηθεί πιο έντονα ανοδικά. Στην Αμερική τα αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά καθώς η παραγωγή δεν έχει καταφέρει να «πιάσει» την ταχύτητα της αυξανόμενης ζήτησης. Έτσι, το επίπεδο τιμών των βασικών αγαθών βρίσκεται σε υψηλό 9 ετών, ενώ οι επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας αναμένεται να το οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα. Την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα βρίσκονται σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός των βασικών αγαθών έχει «βουλιάξει» σε ιστορικό χαμηλό. Σαν να μην έφταναν αυτά, στην πλειονότητά τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ θα ενισχυθεί στους επόμενους μήνες, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Επομένως έχουμε μία αμερικανική οικονομία που δείχνει να ζωντανεύει τον πληθωρισμό και μία Ευρώπη που μοιάζει να βρίσκεται σε αποπληθωριστική παγίδα από την οποία δύσκολα θα βγει. Η Capital Economics προβλέπει ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τα πιο ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια), θα αυξηθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, όμως στην Αμερική θα ξεπεράσει το 2% το 2022, ενώ στην Ευρωζώνη δύσκολα θα κινηθεί πάνω από το 0,5%.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η Fed θα προχωρήσει πρώτη σε αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα έπρεπε να προσφέρει στήριξη στο δολάριο, ωστόσο στην αγορά συναλλάγματος το πιθανότερο είναι ότι θα επικρατήσει το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για risky assets λόγω της ανάκαμψης – μετά το καταστροφικό 2020 - πιέζοντας το δολάριο.

Όσο για τις μετοχές, οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ βασίζονται στην υπόθεση ότι η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη και συνεπώς το περιβάλλον θα είναι πιο ευνοϊκό για τα χρηματιστήρια σε σύγκριση με την Ευρώπη. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι δείχνουν προτίμηση στις αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών. Επιπλέον, επειδή το ευρώ αναμένεται να παραμείνει ενισχυμένο έναντι του δολαρίου η Ευρώπη θα δεχθεί πλήγμα στις εξαγωγές, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη. Η JPMorgan εκτιμά ότι η άνοδος των επιτοκίων θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε μετοχές όπως οι τραπεζικές που δείχνουν ιδιαίτερη «ευαισθησία» σε τέτοιες μεταβολές.

Όλοι και όλα δείχνουν ότι τα αμερικανικά assets θα κερδίσουν τα ευρωπαϊκά το 2021 εκτός και αν υπάρξει κάποια εξέλιξη που ανατρέψει ξανά τα δεδομένα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η προσπάθεια επιτάχυνσης των εμβολιασμών στην Ευρώπη.