ΠΟΥ: Κανένας νεκρός από την «Όμικρον» - Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα

ΠΟΥ: Κανένας νεκρός από την «Όμικρον» - Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού «Όμικρον» έχει ανιχνευθεί σε 38 χώρες, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θάνατοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο οποίος επισημαίνει ότι η εξάπλωση της νέας παραλλαγής έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα από τα μισά κρούσματα στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες. 

Παράλληλα ανέφερε ότι οι αρχές σε όλο τον κόσμο έσπευσαν να ανακόψουν την εξάπλωση του βαριά μεταλλαγμένου στελέχους εν μέσω προειδοποιήσεων ότι θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία είναι οι πιο πρόσφατες χώρες που επιβεβαίωσαν τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα της παραλλαγής, καθώς οι λοιμώξεις από την Όμικρον ώθησαν τα συνολικά κρούσματα στη Νότια Αφρική να ξεπεράσουν τα τρία εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, στο Βέλγιο τα κρούσματα της Όμικρον έχουν αγγίξει τα εννέα, ενώ έχουν καταγραφεί τα πρώτα τρία στην Ινδία.

Στην Ολλανδία, μάλιστα, βρέθηκαν θετικοί στην Όμικρον δέκα οκτώ επιβάτες από τη Νότια Αφρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να καθοριστεί πόσο μολυσματική είναι η παραλλαγή, εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες και τα εμβόλια εναντίον της.

«Θα λάβουμε τις απαντήσεις που χρειάζονται όλοι εκεί έξω», δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν.

Η νέα παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, όπως έκανε το στέλεχος Delta, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Ακόμη και πριν από την άφιξη αυτής της νέας παραλλαγής, ανησυχούσαμε ότι η ανάκαμψη, ενώ συνεχίζεται, χάνει κάπως τη δυναμική της», είπε.

Μια νέα παραλλαγή που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη.

Μια προκαταρκτική μελέτη από ερευνητές στη Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου, υποδηλώνει ότι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να προκαλέσει επαναμολύνσεις σε σύγκριση με τα στελέχη Delta ή Beta.

Εξετάζονται δύο νέα ύποπτα κρούσματα της Όμικρον στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, δύο νέα κρούσματα, «ύποπτα» για τη μετάλλαξη Όμικρον, εξετάζονται στη χώρα, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δύο ημέρες μετά το πρώτο περιστατικό της νέας παραλλαγής που κατεγράφη στα Χανιά.

«Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός κάνοντας λόγο για τουλάχιστον ακόμη δύο περιπτώσεις που εξετάζονται στην Αθήνα.

 Διαβάστε ακόμα:

Γιατί είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον;

Η «Ο» και ο χειμώνας φέρνουν ντόμινο υποχρεωτικών εμβολιασμών

Μπροστά στις αναζωπυρώσεις της πανδημίας, ο κόσμος στρέφεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό