Γιατί είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον;

Γιατί είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον;

Η αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανόν να οφείλεται στο ότι έχει συλλέξει γενετικό υλικό από έναν άλλο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα προκαταρκτική μελέτη. Ένας από τους επιστήμονες ανέφερε ότι η Όμικρον θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλότερη μολυσματικότητα από άλλες παραλλαγές.

Όπως αναφέρει η Washington Post, ερευνητές από τη Nference, μια εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης που αναλύει βιοϊατρικές πληροφορίες, ανέλυσαν την αλληλουχία της Όμικρον και βρήκαν ένα απόσπασμα γενετικού κώδικα που υπάρχει επίσης σε έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα. Λένε ότι αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα μπορούσε να έχει συμβεί σε έναν ξενιστή που έχει μολυνθεί ταυτόχρονα από τον SARS-CoV-2, γνωστό και ως νέο κορονοϊό, και τον κορονοϊό HCoV-229E, ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Ο κοινός γενετικός κώδικας με τον HCoV-229E δεν έχει ανιχνευθεί σε άλλες παραλλαγές του νέου κορονοϊού, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη βρίσκεται υπό έκδοση και δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί.

Η «εντυπωσιακή» ομοιότητα μεταξύ της Όμικρον και του HCoV-229E θα μπορούσε να είχε κάνει τη νέα μετάλλαξη «πιο συνηθισμένο στους ανθρώπινους ξενιστές» και πιθανόν να αποφύγει κάποιες αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, είπε ο Βένκι Σουνταράρατζαν, βιολογικός μηχανικός που συνέταξε τη μελέτη.