Πόσο κοστίζει τελικά η πρόσληψη ενός 25άρη εργαζόμενου;

Πόσο κοστίζει τελικά η πρόσληψη ενός 25άρη εργαζόμενου;

Άκουσε ο εργοδότης τον πρωθυπουργό να μιλάει για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό που θα φτάνει στο 80% για την απασχόληση νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών και σπεύδει να πάρει χαρτί και μολύβι.

Τι θα σημαίνει αυτό για την επιχείρησή του; Θα μπορέσει να προσλάβει έστω κι έναν εργαζόμενο παραπάνω; Πόσα πλήρωνε μέχρι το 2018, με πόσα θα επιβαρύνεται για το 2019 και πόσο θα του κοστίζει μια θέση εργασίας 25άρη από το 2020; 

Κάνοντας τις πράξεις, θα καταλήξει στο ότι ο 25άρης κοστίζει φέτος πολύ περισσότερο από ότι πέρυσι, και θα του κοστίζει ελάχιστα λιγότερο του χρόνου.

1. Ο βασικός μισθός των νέων ηλικίας έως 25 ετών, αυξήθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο από τα 511 ευρώ στα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης πληρώνει 173,9 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2018 σε μηνιαία βάση ή 2.432,5 ευρώ σε ετήσια βάση. Δηλαδή ο 25άρης κοστίζει 812,5 ευρώ τον μήνα.

2. Για να μην υπάρξουν απολύσεις ή μετατροπές συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, το υπουργείο Εργασίας έβγαλε το πρόγραμμα επιδότησης μόνο των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 50%. Αυτή η επιδότηση, ισχύει μόνο για τις εργοδοτικές εισφορές και μόνο για το κομμάτι της κύριας ασφάλισης. Άρα, το πραγματικό όφελος της επιδότησης είναι 43,32 ευρώ τον μήνα. Ο εργοδότης είδε επομένως από τις αρχές του χρόνου το κόστος απασχόλησης του 25άρη να αυξάνεται από τα 638,75 ευρώ στα 812,5 ευρώ και στη συνέχεια να υποχωρεί στα 769,18 ευρώ. Άρα, μέσα στη χρονιά πρέπει να «χωνέψει» ότι ο υπάλληλος των 20 ή των 22 Μαΐων του κοστίζει τελικώς 130 ευρώ τον μήνα ή 1.825 ευρώ τον χρόνο παραπάνω.

Συμπέρασμα: η επιδότηση δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο υπάλληλος των 25 ετών είναι ακριβότερος κατά 1.825 ευρώ σε σχέση με πέρυσι και ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η συνέπεια αυτής της αλλαγής στην συνολική απασχόληση των νέων.

3. Από την 1/1/2020, υπάρχει η εξαγγελία για αύξηση του ποσοστού επιδότησης στο 80%. Και πάλι θα ισχύσει για την κύρια ασφάλιση αλλά αυτή τη φορά θα αφορά και στην εισφορά του εργαζόμενου. Τι σημαίνει για τον εργοδότη αυτή η εξαγγελία στην πράξη; Ότι αντί ο εργαζόμενος να του στοιχίζει 769 ευρώ τον μήνα θα του στοιχίζει 743 ευρώ τον μήνα και αυτό μέχρι τη συμπλήρωση του 25 έτους οπότε το κόστος θα ανέβει στα 790 ευρώ.

Είναι αυτό το ιδανικό περιβάλλον για να προχωρήσουν οι εργοδότες στις προσλήψεις νέων με θέσεις πλήρους απασχόλησης; Απαντήσεις, προσεχώς.

Σε κάθε περίπτωση επειδή τα χρόνια περνούν και ο 25άρης παύει να είναι 25άρης, θα διατηρηθεί η θέση εργασίας του και μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους όταν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα γίνει ακόμη «ακριβότερος»;

Η αγορά δεν θα λειτουργήσει με βάση τα «συνθήματα» και την παροχολογία των πολιτικών (στη συγκεκριμένη περίπτωση της κυβέρνησης) αλλά με βάση το συμφέρον της κάθε επιχείρησης η οποία αυτή τη στιγμή «μετράει» τα δεδομένα.