Πόσο αντέχουν ακόμη τα νοσοκομεία;

Πόσο αντέχουν ακόμη τα νοσοκομεία;

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το σύστημα υγείας για να αντιμετωπίσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και να ενισχύσει τις αντοχές των νοσοκομείων. Νέες κλίνες απλής νοσηλείας ή εντατικής θεραπείας προστίθενται στο σύστημα σταδιακά και νέα νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη για την κάλυψη των προσβεβλημένων από τον ιό. Ταυτόχρονα όμως επιχειρείται και η ασφαλής περίθαλψη των υπολοίπων ασθενών, με την αλλαγή των εφημεριών, οι οποίες στρέφουν τα μη πανδημικά περιστατικά σε νοσοκομεία εκτός εκείνων που έχουν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς. 

Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία αναφοράς γεμίζουν σταδιακά τις απλές μονάδες covid και τις ΜΕΘ για covid με ασθενείς. Οι δε κλινικές (παθολογικές ή πνευμονολογικές συνήθως) που καλύπτουν άλλα περιστατικά, σταδιακά μετατρέπονται σε κλινικές Covid, ανάλογα με τις ανάγκες, είτε με το εξιτήριο των περιστατικών άλλων παθήσεων, είτε με τη μεταφορά τους σε άλλες μονάδες.

Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να διατίθενται οι 40 επιπλέον νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, ενώ παραμένουν κενές άλλες 40 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά Covid. Αντίστοιχα, διατέθηκαν και από 40 κλίνες στα τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας Ιπποκράτειο, Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς και Λαϊκό, προσθέτοντας επιπλέον 120 από τις 250 συνολικά νέες απλές κλίνες Covid που προγραμματίζεται να διατεθούν.

Σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 600 περιστατικά Covid, όταν το σύστημα υγείας διαθέτει 2.000 κλίνες, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν και τα σχετικά περιθώρια στις κλίνες εντατικής.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, παραμένει γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί η διασπορά του ιού, έστω κι αν έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα, των οποίων το πρώτο αποτέλεσμα θα φανεί το νωρίτερο από την ερχόμενη εβδομάδα. 

Κύριος οδηγός για τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, παραμένει ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων που τείνει να σταθεροποιηθεί στον ψηλό μέσο όρο των 350 περιστατικών, με την ελπίδα της μείωσής του από τα νέα μέτρα.

Στον αγώνα δρόμου, σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και οι νέες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς τα κενά παραμένουν μεγάλα και το προσωπικό μπαίνει στο δεύτερο κύμα μετά από δύο δύσκολες περιόδους, αυτήν της πρώτης φάσης της πανδημίας, αλλά και της θερινής περιόδου μετά από την καραντίνα, που είχε να διαχειριστεί τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένοι και αρρύθμιστοι ύστερα από τόσους μήνες απομάκρυνσής τους από το σύστημα υγείας, λόγω της πανδημίας.

Τώρα, η ροή των ασθενών άλλων παθήσεων έχει αρχίσει και πάλι να μειώνεται, αφού οι χρονίως πάσχοντες πέτυχαν και πάλι να ρυθμίσουν την ασθένειά τους. Σε ότι αφορά τα τακτικά ιατρεία και τα προγραμματισμένα ραντεβού, η ροή των ασθενών παραμένει σταθερή χωρίς εκπλήξεις.

Σημαντική ανακούφιση πάντως στην πολεμική κατάσταση στην οποία έχουν μπει και πάλι τα νοσοκομεία, φαίνεται πως έχει δώσει και η ενημέρωση για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διασπορά της νόσου στην κοινωνία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αποφεύγουν να επισκέπτονται τα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων για απλά περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον προσωπικό τους γιατρό, εξωνοσοκομειακά.