Πόση βενζίνη έχει απομείνει στο ρεζερβουάρ των χρηματιστηρίων;

Πόση βενζίνη έχει απομείνει στο ρεζερβουάρ των χρηματιστηρίων;

Δύο ήταν οι ημερομηνίες-σταθμός για τον Ιανουάριο. Οι εκλογές της Τζόρτζια και η ομαλή μετάβαση εξουσίας στον νέο Πρόεδρο στις 20 Ιανουαρίου.

Η πρώτη ημερομηνία  πρόσφερε την απόλυτη ευχέρεια στους Δημοκρατικούς να υλοποιήσουν την ατζέντα τους, γεγονός  που οι αγορές το δέχτηκαν με πανηγυρισμούς. Ταυτόχρονα, τα αδιανόητα γεγονότα στο Καπιτώλιο φαίνεται ότι δρομολόγησαν μια χωρίς εκπλήξεις αλλαγή σκυτάλης στις 20 Ιανουαρίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη διεθνή κατακραυγή,  δεσμεύτηκε για μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας, μέσω ανακοίνωσης  στον λογαριασμό του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στο Twitter. 

Η FED για όσο καιρό η πανδημία έχει το πάνω χέρι θα δίνει όση πλάτη χρειάζεται σε οικονομία και αγορές, ενώ ο πλήρης έλεγχος των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, δημιουργεί ήδη ευφορία  για νέα πακέτα τόνωσης της οικονομίας. 

Ως εκ τούτου οι οικονομολόγοι πολλών σπιτιών, όπως για παράδειγμα της Goldman Sachs, αναθεωρούν ήδη  ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2021, μιλώντας για  επέκταση κατά 6,4% αυτό το έτος, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης 5,9%. 

Ένας επενδυτής συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με τα διαγράμματα των αγορών, πραγματικά αισθάνεται σαν ένας μοντέρνος  Πήτερ Παν στη χρηματιστηριακή Xώρα του Ποτέ, ήτοι μια χώρα όπου ο χρόνος μπορεί να μετράει, αλλά  οι αγορές  δεν πέφτουν ποτέ. Μια χώρα αέναων κερδών και χρηματιστηριακής ευδαιμονίας, όπου τίποτε δεν μπορεί να σκοτεινιάσει την αιώνια λιακάδα, ούτε καν το πρόσφατο κραχ των 137 δισ. δολαρίων.

Και καλά κάνει, μιας και μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αρχές είναι ότι η τάση είναι φίλη μας. Υπάρχουν όμως δύο προϋποθέσεις: Λέμε ναι στην ποιότητα και όχι στα στοιχεία ενεργητικού αμφίβολης ποιότητας και σε κάθε ιστορικό υψηλό δεν ξεχνάμε να κατοχυρώνουμε και ένα μέρος των κερδών μας. Βλέπετε, οι παλιοί έλεγαν: Aν δεν πας ταμείο, τα κέρδη είναι μόνο λογιστικά. Και αυτό ισχύει ακόμα και στην Χώρα του Ποτέ.

Βλέπετε, ο Κάπτεν Χουκ λίγο πολύ δεν λείπει από κανένα παραμύθι, και αυτό μας το υπενθυμίζουν οι αποκλίσεις στον RSI σε πολλά  τεχνικά διαγράμματα. 

Γι’αυτό και είναι ζωτικής σημασίας  να  επικαιροποιούνται τα επίπεδα εκείνα που διατηρούν άθικτο το momentum, προκειμένου να κινητοποιηθούμε ακαριαία σε περίπτωση τεχνικής διάσπασης τους.

Για τη μητέρα των αγορών για παράδειγμα το επίπεδο αυτό έχει ανέλθει στις 3670 μονάδες ενώ για τον γερμανικό δείκτη DAX και τον γαλλικό δείκτη CAC είναι στις 13.370 και 5.525 μονάδες αντίστοιχα. 

Για το ελληνικό χρηματιστήριο που παρουσιάζει ούτως ή άλλως ένα νέο κύμα δυναμικής, το αντίστοιχο επίπεδο έχει ανέβει στις 787-790 μονάδες.

Οι «κοιλιές» μέχρι τα επίπεδα αυτά είναι απλά μια τεχνική ανάσα στα διαγράμματα. Οι προβληματισμοί οφείλουν να ξεκινήσουν όμως αν τυχόν διασπαστούν καθοδικά.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ 

S&P 500 

DAX 30 

CAC 40 

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.