Πώς το lockdown γέμισε τα ταμεία της Αmazon και της Microsoft

Πώς το lockdown γέμισε τα ταμεία της Αmazon και της Microsoft

Μπορεί το «πάγωμα» κάθε οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού να έχει γονατίσει επιχειρηματικούς κολοσσούς με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο και σε αυτή την κρίση κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι. Amazon και Μicrosoft βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν χάρη στην πανδημία και όχι γιατί έχουν εξυφάνει κάποια περίεργη «συνωμοσία» από αυτές που διακινούνται μέσω ψευδών ειδήσεων. It’s just business…

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Η πανδημία και το συνεπακόλουθο lockdown «εγκλώβισαν» δισεκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών cloud να σημειώσει ρεκόρ ανόδου το α’ τρίμηνο του 2020. Οι καταναλωτές - ιδιώτες, επιχειρήσεις και κυβερνητικοί οργανισμοί -  ξόδεψαν 31 δισεκατομμύρια δολάρια για λύσεις cloud τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, ποσό 34% μεγαλύτερο σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών Canalys, σύμφωνα με τα οποία οι ανάγκες για εξ αποστάσεως εργασία πυροδότησαν την εκρηκτική αύξηση των δαπανών για το «σύννεφο». Ειδικότερα, η ζήτηση για διαδικτυακά εργαλεία συνεργασίας (collaboration tools), η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλες καταναλωτικές ανάγκες οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση χρήσης υπηρεσιών cloud, με όλους τους μεγάλους παρόχους να βγαίνουν ωφελημένοι.

Και όπως ήταν φυσικό πιο ωφελημένοι, βγήκαν οι πιο μεγάλοι από τους μεγάλους, δηλαδή η Amazon και η Microsoft. Σύμφωνα με την ανάλυση της Canalys, o ηγέτης στις υπηρεσίες cloud, η Amazon Web Services, είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 33% και το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά να παραμένει στο 32%. Από τη μεριά της η Microsoft με το Azure κατέγραψε άνοδο πωλήσεων κατά 59% στο α’ τρίμηνο του 2020 και διεύρυνε το μερίδιό της στο 17%. Το Google Cloud κατέλαβε την τρίτη θέση, ακολουθούμενο από το Alibaba Cloud. Και οι δύο υπηρεσίες συγκέντρωσαν μερίδιο 6% στην παγκόσμια αγορά cloud.

«Το cloud είναι θεμελιώδες εργαλείο για την υποστήριξη της επιχειρηματικής συνέχειας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πολλοί οργανισμοί έχουν στραφεί στο public cloud, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους και να αντεπεξέλθουν στην ξαφνική άνοδο χρήσης. Πλατφόρμες, όπως το Zoom, δεν θα ήταν σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς την ευέλικτη υποδομή που παρέχεται από τους μεγάλους παρόχους cloud», σημειώνει η Canalys.

Η Microsoft ανακοίνωσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιελάμβανε την προσθήκη μεγαλύτερης χωρητικότητας στους διακομιστές των data centers σε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Η AWS εγκαινίασε δύο νέα data centers τον Απρίλιο, στο Κέιπ Τάουν και το Μιλάνο, ενώ η Google Cloud παρουσίασε σχέδια για τέσσερα νέα κέντρα δεδομένων σε Ασία, Καναδά και Μέση Ανατολή. Τέλος, η Alibaba ανακοίνωσε την επένδυση 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επεκτείνει τις cloud δραστηριότητές της σε όλο τον κόσμο, τα επόμενα τρία χρόνια.