Πολυτεχνείο: Οι 200 του ΚΚΕ, οι 50 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαρουφάκης και ο Πολάκης

Πολυτεχνείο: Οι 200 του ΚΚΕ, οι 50 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαρουφάκης και ο Πολάκης

Επέμειναν στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ παρά την απαγόρευση για συγκεντρώσεις από τέσσερα και πάνω και ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις περιορίστηκαν μόνο σε συστάσεις και αυστηρή παρακολούθηση όσων συμμετείχαν στην πορεία. Στην περίπτωση του ΚΚΕ, 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Β.Σοφίας, επιχειρώντας πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία χωρίς να φτάσουν σε αυτήν καθώς υπήρχαν κλούβες των ΜΑΤ, με τον Δ.Κουτσούμπα να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του πρώην ΕΤΑ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Αντίστοιχη συγκέντρωση, παρουσία 50 ατόμων, έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο χώρο. «Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να δείξει ότι αντιστάθηκε στην απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, έστω και αν με τον τρόπο που επέλεξε, υποβάθμισε στην ουσία το μήνυμα που ο ίδιος επικαλείται για την μνήμη του Πολυτεχνείου.

Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ, καθώς τα 200 άτομα που συγκεντρώθηκαν στην Β.Σοφίας, έκαναν μια σύντομη πορεία μόνο και μόνο για να δείξουν ότι δεν υπάκουσαν την απαγόρευση της κυβέρνησης. Όσο για τον Παύλο Πολάκη επέλεξε να τιμήσει... μόνος του την επέτειο. Σε διαφορετικό μήκος κύματος με την κεντρική γραμμή του κόμματος και επιχειρώντας να δείξει ένα πρόσωπο αντισυσμικό διαφορετικό από αυτό του Τσίπρα, ο Πολάκης, εμφανίστηκε μόνος στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου και κατέθεσε λουλούδι στο μνημείο. Στην ίδια λογική, αψηφώντας δηλαδή τις απαγορεύσεις, κινήθηκε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, όπου μαζί με έξι ακόμη βουλευτές του κόμματος, έφτασαν στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου με πλακάτ, στα οποία ήταν γραμμένα συνθήματα, όπως «Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και «Αγώνας διαρκής για τη Δημοκρατία».

Η πορεία του ΚΚΕ

Η πορεία του ΚΚΕ κράτησε περίπου 30 λεπτά, με τους διαδηλωτές να διαλύονται στη συνέχεια στα στενά κοντά στο Χίλτον. Σημειώνεται πως οι διαδηλωτές έφτασαν μεμονωμένα στο σημείο χωρίς όμως να μπορέσουν να φτάσουν έξω από την πρεσβεία, καθώς υπήρχαν κλούβες της ΕΛ.ΑΣ..

Το πανό στην κεφαλή της πορείας έγραφε: «Διεκδικούμε τα δικαιώματά τας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα», ενώ οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες.

Αλ. Τσίπρας: «Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση»

Από πλευράς του, ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συγκέντρωση ολιγομελούς ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ελευθερίας σημειώνει σε ανάρτησή του:

«Η μνήμη του Νοέμβρη είναι ζωντανή και το μήνυμα του Πολυτεχνείου φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ. Με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τιμήσαμε και φέτος τους νεκρούς και τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια. Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα».

Διαβάστε ακόμα:

- Αλ. Τσίπρας: «Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση»

Πορεία του ΚΚΕ στην αμερικανική Πρεσβεία παρά την απαγόρευση