Ιράν: Πολεμικό πλοίο χτυπήθηκε «κατά λάθος» από πύραυλο - 19 νεκροί

Πολεμικό πλοίο χτυπήθηκε «κατά λάθος» από πύραυλο - 19 νεκροί

Ένα πολεμικό πλοίο του Ιρανικού ναυτικού «χτυπήθηκε από πύραυλο» λόγω ατυχήματος κατά τη διάρκεια γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 19 ναύτες να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 να τραυματισθούν.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας η οποία επικαλείται το πολεμικό ναυτικό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περίμετρο του νοτίου λιμανιού Τζασκ στον Κόλπο του Ομάν κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού την Κυριακή. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν». 

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars είπε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο πλοίο υποστήριξης Konarak, ένα πλοίο που εντάχθηκε στον στόλο το 2018. «Οι συνθήκες του περιστατικού επί της παρούσης υποβάλλονται σε τεχνικές έρευνες» μετέδωσε το ISNA.

Το BBC ωστόσο, που επικαλείται ανεπίσημες αναφορές, σημειώνει ότι το πλοίο βυθίστηκε, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για δεκάδες νεκρούς. Το συμβάν φέρεται να έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια δοκιμής αντιπλοϊκού πυραύλου από το Jamaran, που προέβη στην εκτόξευση πρόωρα, πριν το Konarak απομακρυνθεί από έναν πλωτό στόχο που είχε ρυμουλκήσει.

Σημειώνεται ότι η σημαντική αυτή πλωτή οδός είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς αν σκεφθεί ότι η ημερήσια ροή πετρελαίου στο Στενό έφθασε κατά μέσον όρο τα 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2018, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA). Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το 21% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης καθιστώντας την περιοχή ως το πιο σημαντικό σημείο διέλευσης πετρελαίου παγκοσμίως.

Τον Ιανουάριο οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέρριψαν κατά λάθος ένα ουκρανικό επιβατηγό κοντά στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 176 επιβαινόντων.