Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια θέματα θα συζητηθούν - «Άρωμα γυναίκας» για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ποια θέματα θα συζητηθούν - «Άρωμα γυναίκας» για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Στην εν εξελίξει από τις 11 το πρωί, συνεδρίαση του υπουργικού  συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς τόσο η παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση φορολογικών οδηγιών,  όσο και η παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας όπως η κύρωση των από 23.6.2020 επιμέρους συμβάσεων δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του κοινωφελούς ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, και η ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.

Επιπροσθέτως, αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 του ευρωκοινοβουλίου και του συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, αλλά και η παρουσίαση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου. 

Τέλος, θα παρουσιαστεί και η εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου κ.α.

«Άρωμα γυναίκας» στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με πληροφορίες  γυναίκες επιλέγει η κυβέρνηση για τις ηγετικές θέσεις στη Δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα όπως μεταδίδει η Καθημερινή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, θα εισηγηθεί την επιλογή της Ειρήνης Σάρπ για την προεδρία του ΣτΕ, μετά την αποχώρηση του Αθανάσιου Ράντου, ο οποίος λόγω συνταξιοδότησης αφήνει μία δικαστική καριέρα 42 ετών.

Η Ειρήνη Σάρπ είναι πρώτη στη δικαστική επετηρίδα, αντιπρόεδρος για χρόνια στο ΣτΕ και μία από τις σημαντικότερες ανώτατες δικαστικούς που διαθέτουμε, η οποία θα παραμείνει στο τιμόνι του ανωτάτου δικαστηρίου για ένα χρόνο, καθώς το καλοκαίρι του 2021 αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Ο Αθανάσιος Ράντος διετέλεσε μόλις 4 μήνες πρόεδρος στο ΣτΕ μετά την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως άφησε ισχυρό αποτύπωμα κατά τη μακρά δικαστική του διαδρομή.

Για τον Αρειο Πάγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει την Αγγελική Αλειφεροπούλου για την Προεδρία του Δικαστηρίου, δικαστικό έμπειρη και ικανή, που είναι ήδη τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου. Η Αγγελική Αλειφεροπούλου διαδέχεται τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη που έμεινε στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για ένα χρόνο. Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη για δεκαετίες και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δικαστικούς.

Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο θα επιλέξει και νέους αντιπροέδρους για τον Αρειο Πάγο με τους Ιωάννη Χοϊμέ και την Μαρία Νικολακέα να έχουν κλειδώσει, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις της αντιπροεδρίας στον Αρειο Πάγο η επιλογή θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αρεοπαγιτών Αρτεμισίας Παναγιώτου, Μαρίας Γεωργίου, Γεώργιου Αποστολάκη, Γεώργιου Παπαηλιάδη και Διονυσίας Μπιτζούνη.