7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Πλήρως εμβολιασμένο το 50% των ενήλικων Αμερικανών - Υστερεί σημαντικά η Ευρώπη

Πλήρως εμβολιασμένο το 50% των ενήλικων Αμερικανών - Υστερεί σημαντικά η Ευρώπη

Ένα βήμα από την επίτευξη πλήρους ανοσίας για το 50% του ενήλικου πληθυσμού βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το πρόγραμμα εμβολιασμού στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού να προχωράει με αμείωτη ένταση, τη στιγμή που στην Ευρώπη διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση σε σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς μόνο το 15% του πληθυσμού των 27 κρατών - μελών της ΕΕ έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το 50% των ενήλικων Αμερικανών έχει λάβει και τις δύο δόσεις των διαθέσιμων εμβολίων κατά της πανδημίας, ενώ περισσότεροι από 160 εκατομμύρια άνθρωποι (αριθμός που ξεπερνάει το 60% του ενήλικου πληθυσμού) έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εγκεκριμένων εμβολίων (Moderna, Pfizer/BioNTech και Johnson & Johnson).

«Πλέον, το 50% όλων των Αμερικανών ενηλίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως», έγραψε σε tweet ο Σάιρους Σαπάρ, που παρακολουθεί τα δεδομένα για λογαριασμό του Λευκού Οίκου. Αυτό σημαίνει πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna ή της Pfizer/BioNTech ή το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Πλέον, με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται αντιληπτό, πως οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως (πίσω μόνο από το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει πλήρως το 56,6% του ενήλικου πληθυσμού), γεγονός που έρχεται σε αντιδιαστολή με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, όπου μόλις το 15% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως θωρακισμένο απέναντι στον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των «27» έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 245 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 35,2% του συνολικού πληθυσμού, με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εμφανίζεται αισιόδοξη πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 50% των ενηλίκων, ποσοστό που θεωρείται εφικτό να ανέλθει στο 70% ως τα τέλη Ιουνίου.

«Είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου», σημείωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, τονίζοντας πως αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.