8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Πλεύρης: Από Δευτέρα τα πρόστιμα των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Πλεύρης: Από Δευτέρα τα πρόστιμα των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Καμία παράταση δεν θα δοθεί ως προς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι από Δευτέρα θα επιβληθούν κανονικά τα προβλεπόμενα χρηματικά πρόστιμα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ωστόσο ότι πρώτα θα έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό και τα αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας εμβολιασμούς από τα 50 έτη, απάντησε ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι πως όλοι οι άνω των 18 από την 1η Φεβρουαρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι εάν έχουν περάσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξετάζονται για την πανδημία, όπως η επαναφορά της μουσικής και η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως «αρχικά εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», εξηγώντας ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι κυκλική και τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα δεν έχουν απόδοση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ορισμένα από τα μέτρα ελήφθησαν με γνώμονα την εορταστική περίοδο «όπως λόγου χάρη η μουσική» και ενδεχομένως δεν υπάρχει πλέον λόγος να ισχύουν.

Εξήγησε ότι η φιλοσοφία των μέτρων παραμένει, ωστόσο μια αποκλιμάκωση μπορεί να υπάρξει ώστε να μην υπάρχει ο περιορισμός των 1.000 ατόμων στις αθλητικές δραστηριότητες ή η κατάσταση στην εστίαση να είναι πιο κανονική.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής που θα συνεδριάσει αύριο, καθώς η ισχύς των μέτρων λήγει την προσεχή Κυριακή.

Για τους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξετάζεται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους έναντι της Covid ασχέτως της πορείας της πανδημίας και εάν τελικά αποφασιστεί «τότε προφανέστατα όποιος επιλέξει να μην εμβολιαστεί θέτει εαυτόν εκτός συστήματος Υγείας». Προς το παρόν οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε αναστολή έως ότου εμβολιαστούν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν έως τις 31 Μαρτίου.