Pfizer: Ασφαλές το εμβόλιο για παιδιά 5 έως 11 ετών

Pfizer: Ασφαλές το εμβόλιο για παιδιά 5 έως 11 ετών

Ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο των Pfizer και BioNtech για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα το πρωί, μετά τη διενέργεια δοκιμών σε άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Η Pfizer γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση του εμβολίου στα παιδιά δημοτικού, καθώς τα νέα στοιχεία των δοκιμών συμπίπτουν με τα αντίστοιχα που είχαν παρατηρηθεί σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες. Θα ακολουθήσουν αιτήσεις στις ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές.

«Είμαστε πρόθυμοι να επεκτείνουμε την κάλυψη της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο στους νεότερους πληθυσμούς, ειδικά αυτή την περίοδο, που η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα αυξάνεται, όπως και οι απειλές για την υγεία των παιδιών», ανέφερε ο Διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, στην ανακοίνωσή του.  


Από τον περασμένο Ιούλιο, τα παιδιατρικά κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 240% στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία.

Μικρότερη δόση και ασφαλής δοσολογία

 

Για παιδιά ηλικίας δημοτικού, η Pfizer δοκίμασε πολύ μικρότερη δόση – το ένα τρίτο της ποσότητας που χρησιμοποιείται για ενηλίκους. Όπως δήλωσε στο Associated Press ο αντιπρόεδρος της Pfizer, Δρ Μπιλ Γκρούμπερ, μετά τη δεύτερη δόση, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών ανέπτυξαν επίπεδα αντισωμάτων εξίσου ισχυρά με τους εφήβους και τους νέους ενηλίκους.

Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε για παιδιά αποδείχθηκε επίσης ασφαλής, με παρόμοιες ή και λιγότερες προσωρινές παρενέργειες που βιώνουν οι έφηβοι – όπως πόνος στα χέρια ή πυρετός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έως το τέλος του μήνα για επείγουσα χρήση στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών.

Θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις στις ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές.

Η Pfizer έχει επίσης λάβει έγκριση για έκτακτη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για τις ηλικίες 2 έως 5 ετών και 6 μηνών έως 2 ετών.