Πενήντα πέντε έργα από το Ίδρυμα Ωνάση
Πολιτισμός

Πενήντα πέντε έργα από το Ίδρυμα Ωνάση

Το ENTER  του Ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του, και μας δίνει νέο ραντεβού για τον Σεπτέμβριο. Αλλά αυτές τις θερμές καλοκαιρινές εβδομάδες, μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε όλα τα έργα που περιέλαβε αυτές τις 8 εβδομάδες, online.

Το Ίδρυμα Ωνάση συνομιλεί με την εποχή, τη στιγμή και την κατάσταση. Συνεχίζει να μοιράζεται και να δημιουργεί, ανέπαφα μεν, αλλά με την ίδια αγάπη για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, τους καλλιτέχνες και το κοινό τους. Το Ίδρυμα ανέθεσε τις τελευταίες εβδομάδες σε δημιουργούς από όλο τον κόσμο νέα πρωτότυπα έργα φτιαγμένα μέσα σε 120 ώρες. Πατάμε ENTER από τις οθόνες μας  sε νέες φόρμες, σε νέες δημιουργίες, που φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα είδος καλλιτεχνικής ψηφιακής χρονοκάψουλας, μια πνοή ελπίδας για τον καλλιτεχνικό χώρο που πλήττεται και μία ακόμη απόδειξη ότι έχουμε ο ένας τον άλλον.

Ο πρώτος κύκλος του ENTER ολοκληρώθηκε χθες, με μια σειρά έργων από την Ευρώπη και την Αμερική τα οποία μπορείτε να βλέπετε στην πλατφόρμα όλο το καλοκαίρι. Η Isabella Rossellini και οPaul Magid από ένα αγρόκτημα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης μίλησαν για τη δύναμη της σαγήνης και αναρωτήθηκαν  αν η ομορφιά βρίσκεται στα μάτια του θεατή, με τη δεύτερη ταινία τους για το ENTER, που έχει τίτλο Darwin, What? What?

Η Έφη Μπίρμπα καταθέτει από την Αθήνα μια αλληγορία για την ποίηση της ανθρώπινης φύσης σεπεριόδους αγωνίας, με  To Σύνδρομο του Λαοκόωντα, σε ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη.

Η Kat Válastur, με το Slothiandays, επιστρατεύει στο Βερολίνο τρεις διάσημους χορευτές που κηρύσσουν με χιούμορ και χορό τη νέα εκκίνηση,

Η Liesbeth Gritter (Kassys), με το The Script: Make Yourself at Home, φτιάχνει στο Άμστερνταμ ένα έργο σε δύο μέρη που περιλαμβάνει ταυτόχρονη ερμηνεία μέσω live stream από 6 ερμηνευτές σε 6 διαφορετικές τοποθεσίες και επακόλουθο βίντεο/φιλμ της παράστασης (σε δικό της μοντάζ),το οποίο θα φιλοξενηθεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες του Ιδρύματος Ωνάση

Η Emily Mast και ο Yehuda Duenyas κινητοποιούν στο Λος Άντζελες καλλιτέχνες, συγγραφείς, προγραμματιστές, δικηγόρους και δημιουργούν το How Are We ,μια συλλογικής δημιουργίας περφόρμανς που συλλαμβάνει τις τρέχουσες συνθήκες μας.

Ο Ramsess, από το Leimert  Park του Λος Άντζελες, στέλνει ομορφιά στον κόσμο με τις μάσκες του σε καιρό πανδημίας, στο Quilted Masks.

Η Okwui Okpokwasili χορεύει στο Μπρούκλιν με φόντο γκριζογάλανα σύννεφα, στο Altostratus: An Allegory. 

Διατίθενται ήδη έργα σημαντικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που ανήκουν σε διάφορες γενιές και καλλιτεχνικά πεδία. Την 8η εβδομάδα του ENTER, το Ίδρυμα Ωνάση ανέθεσε την επιμέλεια στο NEWINC του New Museum της Νέας Υόρκης, το πρώτο hub τέχνης, τεχνολογίας και design που έχει δημιουργηθεί από ένα μουσείο. Το NEWINC, με τη σειρά του, προσκάλεσε γυναίκες καλλιτέχνες και δημιουργικές τεχνολόγους, όπως οι Kristin Lucas, Ari Melenciano, Zhenzhen Qi, Laurel Schwulst και Molly Soda, να καταθέσουν νέες δημιουργίες τους.

Ramsess Quitted

Η 7η εβδομάδα αφιερώθηκε σε έργα που οι καλλιτέχνες Κατερίνα Ανδρέου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ιωάννης Μανταφούνης, Eun-Me  Ahn επανακατέλαβαν τον δημόσιο χώρο.  Η 6η εβδομάδα περιλάμβανε ιδρυτικά μέλη από σπουδαίες θεατρικές κολεκτίβες (Forced Entertainment, Rimini Protokoll), βραβευμένους με Marcel Duchamp καλλιτέχνες, ανερχόμενους κινηματογραφιστές ,ιδιαίτερα σχήματα μουσικής-περφόρμανς: Γιώργος Ζώης, Σίμος Κακάλας,  EricBaudelaire, TimEtchells-Jim Fletcher-Chris Thorpe, ITCHYO, EthanLipton his Orchestra ,Daniel Wetzel.

Την 5η εβδομάδα το Ίδρυμα Ωνάση ανέθεσε την επιμέλεια στο Chocolate Factory Theater, μια δυνατή φωνή μέσα στην Πόλη της Νέας Υόρκης για την ευαισθητοποίηση πάνω στη δύναμη των τεχνών, με έργα των Madeline Best & Brian Rogers, Tei Blow, keyon gaskin, Dynasty Handbag, Annie-BParson. Για την 4η εβδομάδα,το πρόγραμμα αναθέσεων από το Onassis USA επιμελήθηκε το Queens Museum, το οποίο εδρεύει στο Κουίνς, την περιοχή που επλήγη περισσότερο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με έργα των Xin Liu, Samita Sinha, Frisly Soberanis, QUEENSBOUND και Alina Tenser & Gabo Camnitzer. Από τη Στέγη την ίδια εβδομάδα προστέθηκαν έργα των Λένας Κιτσοπούλου, Μαρίας Παπαδημητρίου και Rootless Root.

Την 3η εβδομάδα μας υποδέχτηκαν στο σπίτι τους η Isabella Rossellini και ο Paul Magid, ο Ziad Antar, η Εύη Καλογηροπούλου, ο Kareem Kalokoh, οι Risa Puno και Avi Dobkin, οι Rootless Root, οι Κωστής Σταφυλάκης & Τεό Τριανταφυλλίδης & Αλέξης Φιδετζής και ο  Akira Takayama. 

Η 2η εβδομάδα περιλάμβανε έργα των Ηλία Αδάμ, Σίμου Κακάλα, Βασίλη Κεκάτου, Αντώνη Φωνιαδάκη, Emily Johnson, Kathryn Hamilton (Sister Sylvester), Rootless Root, Στέφανου Τσιβόπουλου.

 Tο πρόγραμμα Enter εγκαινιάστηκε με παράδοξα σόλο και απροσδόκητες οικογενειακές συμπράξεις σε αθηναϊκά και νεοϋορκέζικα υπνοδωμάτια και σαλόνια με έργα των Δημήτρη Καραντζά, Ευθύμη Φιλίππου, 600 HIGHWAYMEN, Maria Antelman, Kimberly Bartosik, Annie Dorsen, Radiohole, που αποτελούσαν το πρόγραμμα της 1ης εβδομάδας.

Πατήστε ΕΝΤΕR σε πάνω από 55 νέα έργα που διατίθενται ήδη, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό, και περιπλανηθείτε στα έργα καλλιτεχνών που δίνουν φωνή στο σήμερα.