7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Πελώνη: Ασφαλείς πολίτες είναι οι εμβολιασμένοι - Δεν εφησυχάζουμε

Πελώνη: Ασφαλείς πολίτες είναι οι εμβολιασμένοι - Δεν εφησυχάζουμε

Τη σημασία του εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικους πολίτες επανέλαβε η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ότι η ύφεση της πανδημίας στη χώρα συνεχίζεται, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. «Ασφαλείς πολίτες είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, «όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις μεταλλάξεις να εξαπλωθούν. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα του συστήματος υγείας και ταυτόχρονα το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα».

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στα μέτρα ενθάρρυνσης εμβολιασμού για τους νέους και συγκεκριμένα στo freedom pass που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έκανε μνεία στις επιχειρήσεις που το υιοθέτησαν και προσφέρουν επιπλέον προνόμια.

Επεσήμανε ακόμη - συνεχίζοντας την αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού- ότι «πρέπει να πείσουμε όσους παραμένουν ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό ότι αυτό δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία δική τους και των οικογενειών τους.

Τι θα ισχύει για τους αμιγείς και μικτούς χώρους

Η κ. Πελώνη δήλωσε ότι καθιερώνεται έτσι από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα η δυνατότητα λειτουργίας αμιγών και μικτών χώρων. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, όσοι έχουν rapid ή μοριακό τεστ.

«Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν θα λειτουργεί ως αμιγής ή ως μεικτή. Ουσιαστικά, δηλαδή, εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια ψηφιακή εφαρμογή που θα διαπιστώνει την γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και των τεστ σε μικτούς χώρους -σε ψηφιακή ή έγχαρτη μορφή- και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν»  πρόσθεσε.

Όπως είπε «οι επιχειρήσεις θα έχουν ειδική σήμανση στις εισόδους για το αν είναι αμιγείς ή μικτές. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων». 

«Η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους πελάτες» κατέληξε η κ. Πελώνη.