ΓΔ: 814,78 -0,32 (-0,04 %)

Τζίρος: 25,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1950η
Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 814,78 -0,32 (-0,04 %)

Τζίρος: 25,50 εκατ. €   RT

Υπουργείο Οικονομικών: Παράταση για 8 ακόμη μήνες στα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας

Παράταση για 8 ακόμη μήνες στα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας

Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες σημαίνει η παράταση μέχρι το τέλους του έτους των χρεών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοιου.

Το «πάγωμα» των οφειλών παρατείνεται για οκτώ ακόμη μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ μετά τη λήξη της παράτασης οι οφειλέτες έχουν δικαίωμα να επιλέξουν 24 δόσεις ή 48 με επιτόκιο 2,5%. Τα χρέη που έχει προκαλέσει η πανδημία σε επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, υπολογίζονται σε άνω του 1 δισ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές θα έπρεπε να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τον Απρίλιο σε 12 έως 24 δόσεις (άτοκες ή έντοκες με χαμηλό επιτόκιο).

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταίκούρας:

1.  Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.

2.  Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει  επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

3.  Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

4.  Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας, «η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μέτρα που περιορίζουν, όσο γίνεται περισσότερο, τον αντίκτυπο της πρωτοφανούς αυτής, παγκόσμιας, δοκιμασίας».

«Μέτρα», όπως είπε, «τα οποία επεκτείνονται και εμπλουτίζονται με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας και οικονομικής αποτελεσματικότητας, με σύνεση και διορατικότητα, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με γνώμονα την επίτευξη της ταχύτερης και ισχυρότερης δυνατής ανάκαμψης».

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι νέες παρεμβάσεις του ΥΠΟΙΚ, με τον κ. Σταϊκούρα να σημειώνει πως «εντάσσονται στο πλαίσιο του συνεκτικού και δυναμικού σχεδίου αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Παρεμβάσεις που ενισχύουν, έγκαιρα και αποφασιστικά, τη σημαντική “χείρα βοηθείας” που τείναμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις πριν από τέσσερις μήνες, όταν διαμορφώσαμε ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών. Πλαίσιο που, πλέον, παρατείνεται και βελτιώνεται, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη “ανάσα” για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και δόσεων ρυθμισμένων οφειλών».

.