«Παράνομη» η τουρκική Navtex - Νέα οδηγία από την ελληνική πλευρά

«Παράνομη» η τουρκική Navtex - Νέα οδηγία από την ελληνική πλευρά

«Παράνομη» χαρακτηρίζει την τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, ο σταθμός υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο Κρήτης, σημειώνοντας πως η τουρκική οδηγία αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». 

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά τονίζει πως στη συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρεται στην τουρκική ναυτική οδηγία, αρμόδιος να εκδίδει μηνύματα Navtex είναι ο σταθμός υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Νωρίτερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για έρευνες του Oruc Reis έως τις 23 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή 14 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου και περίπου 20 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA72 111050 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 678/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC NOV 20.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Τετάρτη, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex με ισχύ ως τις 23 Νοεμβρίου για έρευνες του σκάφους Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Η εν λόγω Navtex αφορά την περιοχή με το έντονο κίτρινο χρώμα, στον μέσο του χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει τις αλλεπάλληλες παράνομες Navtex που έχει εκδώσει η Άγκυρα για το Oruc Reis από τον περασμένο Αύγουστο.


Yπενθυμίζεται πως την Τρίτη, η γειτονική χώρα με δύο νέες Navtex, συνέχισε την πάγια τακτική της να ζητά αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά πως παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Χίο και Σάμο.