Πάπας Φραγκίσκος για το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο: «Ετοιμάζομαι να έρθω ως προσκυνητής στις υπέροχες χώρες σας»

Πάπας Φραγκίσκος για το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο: «Ετοιμάζομαι να έρθω ως προσκυνητής στις υπέροχες χώρες σας»

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ταξίδι του στην Κύπρο, στις 2 και στις 3 Δεκεμβρίου, και στη χώρα μας, από τις 4 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου. Στο πρώτο μέρος του μηνύματός του, ο πάπας τονίζει:

«Αγαπητά αδέλφια της Κύπρου και της Ελλάδας, καλημέρα σας. Λείπουν λίγες ημέρες, ετοιμάζομαι να έρθω ως προσκυνητής στις υπέροχες χώρες σας, οι οποίες έχουν την ευλογία της ιστορίας, του πολιτισμού και του Ευαγγελίου. Έρχομαι με χαρά, στο όνομα του Ευαγγελίου και στα χνάρια των πρώτων μεγάλων ιεραποστόλων. Ιδίως των αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα. Είναι ωραίο να επιστρέφουμε στις ρίζες και είναι σημαντικό για την Εκκλησία, για να ξαναβρεί τη χαρά του Ευαγγελίου. Με αυτή τη διάθεση ετοιμάζομαι για το προσκυνηματικό αυτό ταξίδι στις πηγές. Ζητώ από όλους σας να με βοηθήσετε στην προετοιμασία του, με την προσευχή σας. Συναντώντας σας θα μπορέσω να ξεδιψάσω στις πηγές της αδελφοσύνης, τόσο πολύτιμες, τη στιγμή που ξεκινήσαμε μια παγκόσμια συνοδική πορεία».

«Υπάρχει μια συνοδική χάρη, μια αποστολική αδελφοσύνη, που επιθυμώ πολύ, με μεγάλο σεβασμό. Προσμένω την επίσκεψή μου στους αγαπητούς, μακαριώτατους Αρχιεπισκόπους Χρυσόστομο και Ιερώνυμο. Ως αδελφός εν τη πίστη, θα μου δοθεί η θεία χάρη να με υποδεχθείτε και να σας συναντήσω στο όνομα του κυρίου και της ειρήνης», υπογραμμίζει, επίσης, ο Αργεντινός πάπας Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στους Καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο Πάπας τόνισε ότι «θα τους φέρει, με στοργή, την ενθάρρυνση όλης της Καθολικής Εκκλησίας».

Επιπλέον, ο Φραγκίσκος χαρακτήρισε την Ελλάδα «πατρίδα της κλασσικής κουλτούρας» και την Κύπρο «προέκταση των Αγίων Τόπων στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι και σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Μεσόγειο, μια θάλασσα στην οποία κηρύχθηκε το Ευαγγέλιο και αναπτύχθηκαν μεγάλοι πολιτισμοί.

«Μια θάλασσα η οποία μας καλεί σε κοινή πορεία πλεύσης, και όχι σε ξεχωριστές, με τον καθ' ένα προς διαφορετική κατεύθυνση, ιδίως την περίοδο αυτή, στην οποία η καταπολέμηση της πανδημίας ζητά ακόμη μεγάλη προσπάθεια και η κλιματική κρίση κάνει αισθητές τις έντονες συνέπειές της», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

«Η θάλασσα αυτή, η οποία αγκαλιάζει τόσους λαούς, με τα ανοικτά λιμάνια της, μας υπενθυμίζει ότι οι πηγές της συνύπαρξής μας, βρίσκονται στην αμοιβαία υποδοχή. Αισθάνομαι ήδη από τώρα τη στοργική υποδοχή σας και ευχαριστώ όσους εδώ και καιρό ετοιμάζουν την επίσκεψη αυτή», δήλωσε ο Πάπας και συνέχισε: «Σκέφτομαι, όμως, και όσους τα τελευταία χρόνια, και τώρα ακόμη, αφήνουν πίσω τους πολέμους και φτώχεια και φτάνουν στις ακτές της ηπείρου μας και αλλού, αλλά δεν βρίσκουν φιλοξενία, αλλά εχθρότητα, και εργαλειοποιούνται. Είναι αδέλφια μας. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Σήμερα, η Μάρε Νόστρουμ, η Μεσόγειος, είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο».

«Ως προσκυνητής στις πηγές της ανθρωπότητας θα μεταβώ και πάλι στη Λέσβο, με την πεποίθηση ότι τις πηγές της κοινής μας συνύπαρξης μπορούμε και πάλι να τις γευθούμε, μόνο με αδελφοσύνη και την ολοκλήρωση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, και με αυτή την αυταπάτη έρχομαι να σας δω», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, και ολοκλήρωσε:

«Αγαπητά αδέλφια. Με τα συναισθήματα αυτά, δεν βλέπω την ώρα να σας συναντήσω. Όλους, όχι μόνον τους Καθολικούς. Ζητώ για όλους σας την ευλογία του Ύψιστου, και φέρω ήδη ενώπιόν του τα βλέμματα και τις προσδοκίες σας, τις ελπίδες και τις ανησυχίες σας».

«Να είστε πάντα καλά» είπε, τέλος, στα ελληνικά, ο Φραγκίσκος.