7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Παλαιοντολογία: Αρχαιότερα από ό,τι είχαν εκτιμηθεί, απολιθωμένα ίχνη στην Κρήτη

Παλαιοντολογία: Αρχαιότερα από ό,τι είχαν εκτιμηθεί, απολιθωμένα ίχνη στην Κρήτη
Φωτό αρχείου
APImages

Ηλικίας 6,05 εκατ. ετών είναι, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις ξένων και Ελλήνων επιστημόνων, οι αρχαιότερες πατημασιές προγόνων του ανθρώπου που είχαν ανακαλυφθεί στην Κρήτη το 2002, περίπου 0,35 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Τα απολιθωμένα ίχνη όρθιας βάδισης ανακαλύφθηκαν στην ακτή στο χωριό Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισσάμου της δυτικής Κρήτης.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Nature Scientific Reports", μετά τη νέα διεθνή επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Αγγλία και Αίγυπτο.

"Τα ίχνη είναι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα από τα ίχνη που αποδίδονται στον Αυστραλοπίθηκο αφαρένσις (Λούσι) από το Λαέτολι της Τανζανίας", δήλωσε ο δρ Κίρσερ ένας από τους δύο επικεφαλής της έρευνας. Οι πατημασιές της Κρήτης έχουν περίπου την ίδια ηλικία με τα απολιθώματα (όχι πατημασιές) του είδους Orrorin tugenensis από την Κένυα, που βάδιζε όρθιος.

Η δρ Μαντελάιν Μπέμε, έτερη επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι πριν έξι εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη συνδεόταν με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Πελοποννήσου, κάτι που δεν αποκλείει μια σύνδεση ανάμεσα στον δημιουργό των ιχνών βάδισης και στον πιθανώς προ-άνθρωπο Γκρεκοπίθηκο. Πριν μερικά χρόνια είχαν βρεθεί στην Αττική τα απολιθώματα ενός άγνωστου προ-ανθρώπινου είδους (Graecopithecus freybergi), τα οποία χρονολογούνται πριν από περίπου 7,2 εκατομμύρια χρόνια.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει επίσης πρόσφατη έρευνα των ίδιων Γερμανών επιστημόνων του Τίμπινγκεν, σύμφωνα με την οποία πριν έξι εκατομμύρια χρόνια η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή χωρίζονταν από την υγρή Ανατολική Αφρική από μια σχετικά στενή έκταση της Σαχάρας. Η γεωχημική ανάλυση του εδάφους της ακτής της Κρήτης, ηλικίας έξι εκατ. ετών, δείχνει ότι σκόνη της ερήμου από τη Βόρεια Αφρική είχε μεταφερθεί εκεί από τους ανέμους.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι πρόσφατες παλαιοανθρωπολογικές έρευνες δείχνουν πως ο αφρικανικός πίθηκος Σαχελάνθρωπος δεν βάδιζε όρθιος σε δύο πόδια, ενώ ο Orrorin tugenensis της Κένυας, ο οποίος έζησε πριν από 6,1 έως 5,8 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε ο αρχαιότερος προ-άνθρωπος στην Αφρική, ο οποίος πιθανώς εξελίχτηκε ανεξάρτητα από έναν Ευρωπαίο προ-άνθρωπο, όπως εκείνον της Κρήτης.

Στη μελέτη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, o Αθανάσιος Αθανάσιου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στην Αθήνα και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης δρ Χαράλαμπος Φασουλάς.

Η επιστημονική δημοσίευση έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο:

https://www.nature.com/articles/s41598-021-98618-0