Ουγγαρία: Μη αποδεκτή η πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ουγγαρία: Μη αποδεκτή η πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως δεν έχει βρεθεί λύση με την Κομισιόν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε πως η χώρα του προτείνει το εμπάργκο να εφαρμοσθεί μόνο στη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις πετρελαίου κατά της Ρωσίας θα καταστρέψει την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σιγιάρτο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στη σελίδα του στο Facebook είπε ότι μετά τις συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, η Κομισιόν δεν έχει λύση.

Επομένως, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να συμφωνήσουν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν αν ίσχυε μόνο για τις αποστολές μέσω πλοίων και εξαιρούνταν παντελώς οι αποστολές μέσω αγωγών.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, συζήτησαν τις επενδύσεις στην αναβάθμιση της ουγγρικής πετρελαϊκής υποδομής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

«Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι διατηρούμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν πρόκειται για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς είναι μια συλλογική προσπάθεια», είπε ο Μαμέρ σε συνέντευξη Τύπου, για να προσθέσει πως «ελπίζουμε η Κομισιόν να υιοθετήσει τις κυρώσεις το συντομότερο δυνατό».

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία και ότι θα φιλοξενήσει μια συζήτηση για την περιφερειακή συνεργασία στις υποδομές πετρελαίου. Πάντως, η στάση της Ουγγαρίας δεν είναι το μόνο αγκάθι, καθώς η Σλοβακία, στην οποία έχει επίσης δοθεί παράταση έως το τέλος του 2024, ζητάει έναν ακόμα χρόνο, επικαλούμενη κι αυτή την ανάγκη αναδιάρθρωσης της τεχνολογίας του βασικού της διυλιστηρίου.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ των κρατών - μελών πρόκειται να συναντηθούν για το θέμα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.