Ουγγαρία: Αύξηση κρουσμάτων του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους

Ουγγαρία: Αύξηση κρουσμάτων του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν αρχίσει να αυξάνονται πάλι στην Ουγγαρία, πιθανότατα λόγω της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε κρατικό ραδιοσταθμό. Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λοκντάουν για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, καθώς η προγραμματισμένη επιτάχυνση των εμβολιασμών με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση των κρουσμάτων τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Αν αρχίσουμε τους εμβολιασμούς και με το κινεζικό εμβόλιο, ως το Πάσχα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους τους (άνω των 2 εκατομμυρίων) ανθρώπους που έχουν καταχωριστεί για εμβολιασμό», δήλωσε.

Η Ουγγαρία αναμένει να λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinopharm την ερχόμενη εβδομάδα και σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα να το χορηγεί. Ως εκ τούτου θα γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που θα το χρησιμοποιήσει.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που χορήγησε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση από τη ρυθμιστική της αρχή, και δεν περίμενε το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για να προχωρήσει στη χρήση του.

Ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι στόχος της Ουγγαρίας είναι να έχει έναν επαρκή αριθμό ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι στη συνέχεια θα λάβουν ένα πιστοποιητικό ανοσίας, όπως και αυτοί που έχουν αναρρώσει από τη Covid.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε την πιθανότητα να συνδεθούν ειδικά δικαιώματα με το έγγραφο αυτό, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται στον κόσμο να επισκέπτεται εστιατόρια και ξενοδοχεία, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει επίσης στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα εστιατόρια στην Ουγγαρία έχουν κλείσει και λειτουργούν μόνο για την παράδοση φαγητού σε πακέτο από τον Νοέμβριο, ενώ επίσης έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μόλις περισσότεροι από 300.000 Ούγγροι - εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και οι πιο ευάλωτοι μεταξύ των ηλικιωμένων - έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή της Moderna. Η Ουγγαρία άρχισε επίσης να χορηγεί αυτήν την εβδομάδα το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.