Ορκίστηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Στο «τιμόνι» ο Νετανιάχου
Ισραήλ

Ορκίστηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Στο «τιμόνι» ο Νετανιάχου

Μετά από 18 μήνες στις οποίες το Ισραήλ πέρασε διαμέσω τριών εκλογικών διαδικασιών, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ορκίστηκε σήμερα. 

Μετά από επίπονες και πολύμηνες διαπραγματεύσεις και με υπηρεσιακές κυβερνήσεις, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας ήρθε σε συμφωνία προ ολίγων ημερών με με τον εκλογικό αντίπαλο του, ηγέτη του κεντρώου κόμματος Μπλε και Λευκό, Μπένι Γκαντζ. 

Έτσι λοιπόν ορκίστηκε η 35η κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ η οποία είναι και η μεγαλύτερη με 35 Υπουργούς, 19 από το Λικούντ του Νετανιάχου και 16 από το Μπλε Άσπρο καθώς και 16 υφυπουργούς. 

Ο Γκάντζ ο οποίος ήταν μεταβατικός πρόεδρος της Βουλής, θα είναι αναπληρωτής του Νετανιάχου και παράλληλα Υπουργός Άμυνας. Βάση των συμφωνηθέντων, ο Γκάντζ τον Νοέμβριο του 2021, θα πάρει την σκυτάλη από τον Νετανιάχου.

Τα κόμματα των Μοσέ Γιαλον και Γιαιρ Λαπιντ πρώην συμμάχων του Γκάντζ τα οποία δεν θα μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό κατηγορούν, τον άλλοτε αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, πως παρέδωσε τα όπλα.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της πρώτης μετά την δεκαετία του 80' βρίσκεται η αντιμετώπιση του κορονοϊου, κάτι που άλλωστε επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα άμεση προτεραιότητα του Νετανιάχου είναι να προχωρήσει στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, όπως έχει υποσχεθεί προεκλογικά, να αντιμετωπίσει την απειλή του Ιράν και συνεχίσει την οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ.