7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και οι υφυπουργοί μετά τον «μίνι» ανασχηματισμό

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και οι υφυπουργοί μετά τον «μίνι» ανασχηματισμό

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, στο Προεδρικό Μέγαρο, ορκίστηκαν στα νέα καθήκοντά τους τα μέλη της κυβέρνησης, μετά την εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στην οποία προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό.

Αναλυτικά, ορκίστηκαν οι Χρήστος Σκέρτσος ως υπουργός Επικρατείας, Χρήστος Τριαντόπουλος ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Ιωάννης Οικονόμου ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γεώργιος Στύλιος ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Θεόδωρος Λιβάνιος ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ορκωμοσία έγινε από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, ο οποίος ευχήθηκε στα πέντε κυβερνητικά στελέχη, «καλή δύναμη να έχετε». Ακολούθησαν τα καθιερωμένα «πηγαδάκια» με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πέντε υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ παρευρέθησαν και λιγοστοί συγγενείς τους.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, ο οποίος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους που έχουν χάσει τις περιουσίες τους στις πυρόπληκτες περιοχές, πρόσθεσε: «όλη μας η δουλειά - το λέω ειλικρινά - αυτό το διάστημα θα έχει να κάνει με το να αποκαταστήσει τις ζημιές και να αισθανθούν ξανά ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους».

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος παρομοίως σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σημείωσε πως «έχουμε να κάνουμε πολλά. Έχουμε δύσκολο έργο» είπε, καθώς αναλαμβάνει κρίσιμες αρμοδιότητες.

«Είμαστε σε περίσταση δύσκολη διότι δοκιμάστηκε ο τόπος από τις πυρκαγιές. Έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα για να επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήταν τα πράγματα πριν» είπε προσερχόμενος ο Γιώργος Στύλιος. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικός ο τομέας της αγροτικής οικονομίας. «Θα δουλέψουμε καλά και δυνατά», συμπλήρωσε.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε: «Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτό έχουμε μπροστά μας και αυτό θα πράξουμε».

«Από την ερχόμενη εβδομάδα θα τα λέμε πολύ συχνά» δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε πως «έχουμε να αναδείξουμε το έργο της κυβέρνησης. Είναι δύσκολη στιγμή, θα παλέψουμε, θα τα καταφέρουμε».

Η εσωτερική αναδιάταξη από το Μαξίμου

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, σε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων προχώρησε το Μαξίμου που μετασχηματίζει το μηχανισμό του, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι πρόσφατες κρίσεις των πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ο έως σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Άκης Σκέρτσος, από σημερινός υφυπουργός στον πρωθυπουργό αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη, ενώ ο έως σήμερα υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση του Γιάννη Οικονόμου. Όσο για τον σημερινό υφυπουργό στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του Γ. Στύλιου.

Στην ουσία, δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, όπως σημειώνουν πηγές του Μαξίμου, καθώς δεν μπαίνει κάποιο νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση. Γίνεται μια εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμα της Δευτέρας, ("όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα, αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά", είχε δηλώσει), στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, καθώς και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στην πράξη οι αλλαγές θα γίνουν σε 2 φάσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Το νέο σχήμα του Μαξίμου, αποτελείται πλέον από 2 υπουργούς Επικρατείας και 2 υφυπουργούς.

Οι δύο υπουργοί Επικρατείας θα είναι οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Ο τελευταίος αναβαθμίστηκε σε υπουργό σε ένδειξη αναγνώρισης της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει και του πόσο αποτελεσματικός είναι.

Όσο για τους δύο υφυπουργούς Επικρατείας: Γιάννη Οικονόμου και Χρήστο Τριαντόπουλο, ο πρώτος, ως νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Είναι πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μέχρι σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με τεχνοκρατικό προφίλ και βουλευτής επαρχίας (Φθιώτιδας). Είχε συνεργαστεί στενά τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, όσο και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ήταν υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει τελειώσει Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην παγκόσμια πολιτική οικονομία.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι αυτός που έτρεξε το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ουσιαστικά μπαίνει κάτω από τον Άκη Σκέρτσο και θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής.

Η μέχρι σήμερα εκτελούσα χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, παραμένει αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Η ίδια μη κομματικό πρόσωπο, είχε κληθεί μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη να διαχειριστεί εκτελώντας χρέη εκπροσώπου ένα δύσκολο εξάμηνο με απανωτές κρίσεις.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος μετακομίζει ως πληροφορικάριος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σε αυτό, η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος, καθώς η ψηφιακή επανάσταση τα τελευταία 2 χρόνια έχει βοηθήσει τη χώρα να κάνει άλματα.

Ο Γιώργος Στύλιος αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του στο Κτηματολόγιο, μετακομίζει από το Ψηφιακής Πολιτικής, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένα αντικείμενο που ξέρει καλά.