Ολυμπία Δουκάκη: Κάτω από τη λάμψη μιας σταρ

Ολυμπία Δουκάκη: Κάτω από τη λάμψη μιας σταρ

Το μεγάλο-μήκους ντοκιμαντέρ για την βραβευμένη με Όσκαρ Ολυμπία Δουκάκη θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή στην Κύπρο και στην Ελλάδα, την ερχόμενη Παρασκευή ώρα 8μμ διαδικτυακά. Η προβολή θα γίνει στο: www.facebook.com/olympiathefilm/

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ολυμπία», με σκηνοθέτη το Χάρη Μαυρομιχάλη  αφηγείται, με ζεστό και ευαίσθητο τρόπο, την οδυνηρή ιστορία μιας γυναίκας η οποία επαναπροσδιορίζει  τη ζωή της, βάζοντας τους δικούς της κανόνες χωρίς εκπτώσεις. Πρόκειται για τη ζωή της Ολυμπίας Δουκάκη που κατόρθωσε με τη δυναμική προσωπικότητα της να ασκήσει  τεράστια επιρροή στον κόσμο.

Επαναστατώντας κατά της παραδοσιακής Ελληνίδας μητέρας της, καταπολεμώντας ένα συντηρητικό τρόπο ζωής  εν μέσω της παραδοσιακής παλαιάς ανώτερης τάξης της Βοστώνης (Boston Brahmin) στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ξεκινώντας τη δική της θεατρική ομάδα στο Νιου Τζέρσεϋ, η Ολυμπία Δουκάκη αντιμετώπισε τη ζωή δείχνοντας απίστευτο θάρρος.

Μέσα από μια συναρπαστική ιστορία που, άψογα, συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν, ανοίγει την καρδιά της και εκθέτει τον πιο αληθινό εαυτό της στο κοινό. Αυτό που κάνει τόσο φωτεινή την ταινία είναι η απόλυτη ειλικρίνεια με την οποία η Ολυμπία μας οδηγεί στον πυρήνα του εαυτού και του είναι της.

Το «Ολυμπία» είναι μια βαθιά συγκινητική ταινία που διερευνά όχι μόνο την πλούσια και ιστορική καριέρα της Ολυμπίας, αλλά και τον αγώνα της να βρει μια κοινή συνισταμένη αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στις αμερικανικές αξίες και τις αξίες που τις μετέδωσαν οι Έλληνες μετανάστες  γονείς της. Η δημιουργία της δικής της προσωπικότητας για την οποία αγωνίστηκε, η προσπάθειά της να γεφυρώσει αυτούς τους δυο κόσμους και να τους μπολιάσει με τα δικά της ιδανικά για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, την οδήγησαν σε ένα περιπετειώδη δρόμο προσωπικών ανακαλύψεων, αγάπης, απώλειας, μητρότητας, λύπης και επιτυχίας.

Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή με την  ταινία «Κάτω από την λάμψη του φεγγαριού» (1987), που της χάρισε το Όσκαρ. Άλλες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι οι «Ανθισμένες Μανόλιες» (1989), «Κοίτα Ποιος Μιλάει» (1989), «Mr. Holland’s Opus» (1995), «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» (1995), «The Cemetery club» (1993), «The Event» (2003), «Cloudburst» (2011), «Seven Chinese Brothers» (2015)», «Dad» (1989), «Υστερόγραφο μιας σχέσης» (2006) και «Εργαζόμενο κορίτσι» (1988). Με την  κινηματογραφική ματιά του σκηνοθέτη το Χάρη Μαυρομιχάλη το κοινό παρακολουθεί σε μία διαρκεί κίνηση τη ζωή της Ολυμπίας Δουκάκη ανάμεσα στις πρόβες, τα εργαστήρια, την οικογενειακή ζωή και τελικά το ταξίδι με την κόρη και τις εγγονές της στο προγονικό σπίτι της στην Ελλάδα. Γυρίστηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Εικονοκλαστικές Γυναίκες του Θεάτρου» στις ΗΠΑ.

Οι διευθυντές της Abramorama Ρίτσαρντ Αμπράμοβιτς (Richard Abramowitz) Πρόεδρος (CEO) και Καρόλ Μαρτέσκο-Φένστερ (Karol Martesko-Fenster) Αντιπρόεδρος (COO) αναφέρουν σχετικά με την ταινία: «Έχοντας μεγαλώσει περιτριγυρισμένοι από θέατρο και ισχυρές γυναίκες, η ευκαιρία να παρουσιάσουμε αυτήν την ταινία είναι ένα δώρο που είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε, ιδιαίτερα σε μια εποχή που και τα δύο χρειάζονται περισσότερο από ποτέ».

Η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα και βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός στις 20 Ιουνίου έκλεισε  τα 89 της χρόνια. Όπως σημειώνει η Κλέα Χατζηστεφάνου- Παπαέλληνα στον «Πολίτη» Κύπρου, «η Ολυμπία Δουκάκη ενσαρκώνει ένα πρότυπο όπου στο πρόσωπό της συνδυάζονται ομοιόμορφα η δύναμη που προέρχεται από τον αθλητισμό και οι πλούσιες εμπειρίες που αποκόμισε από τη ζωή της. Η Ολυμπία πέτυχε πολλούς από τους στόχους της. Οι λόγοι που ήταν καθοριστικοί και προφανώς τη βοήθησαν στην εκπλήρωση τους, μας δίνουν σοβαρά εχέγγυα που προέρχονται από μια ξεχωριστή πορεία προς την προσωπική ολοκλήρωση και επιτυχία. Η Ολυμπία, ορθώς, αναγνωρίζεται ως ένα πρότυπο που μπορεί να εμπνέει, όχι μόνο για το Aστέρι που τοποθετήθηκε στο περίφημο Walk of Fame του Hollywood, ή για τα βραβεία Όσκαρ. Ούτε ακόμα για την «Χρυσή Σφαίρα», μα και για πολλά άλλα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια. Όλα αυτά τα κέρδισε για τη ξεχωριστή ολόπλευρη προσωπικότητά της, το ανένδοτο πάθος της για ζωή, την ανιδιοτελή αποφασιστικότητα και το επαναστατικό πνεύμα που τη διακατέχει. Επιπρόσθετα, όλα αυτά τα κέρδισε με τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειές της με τους αγώνες της κατά των διακρίσεων απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Η Ολυμπία Δουκάκη είναι ένα ισχυρό πρότυπο για όλους. Μας διδάσκει ότι όλοι πρέπει να ακολουθούμε τα όνειρά μας προσπαθώντας να τα εκπληρώσουμε με καθημερινή, σκληρή και ειλικρινή δουλειά. Αυτό που είναι σημαντικό στη ζωή δεν είναι το Όσκαρ, και αυτό δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο. Το πραγματικό Όσκαρ δεν είναι το αγαλματίδιο που πήρε το βράδυ της απονομής των Βραβείων, αλλά το ταξίδι που οδήγησε σ’ όλα αυτά. Είναι η συλλογή εμπειριών που λαμβάνει κανείς κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς και ο θετικός αντίκτυπος που έχουμε στον κόσμο γύρω μας. Η Ολυμπία Δουκάκη ενσαρκώνει αυτή τη φιλοσοφία όσο λίγοι σήμερα.

Η Ολυμπία Δουκάκη δεν είναι απλά ακόμη μια άλλη, σημαντική προσωπικότητα επιτυχημένων Ελλήνων του Μείζονος Ελληνισμού. Δεν είναι απλώς μια υπέροχη ηθοποιός ή μια επαναστατική και ανεξάρτητη προσωπικότητα. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά τους ανθρώπους όπου γης, καθώς κι ένα πρόσωπο που αντανακλά πραγματικά τα ιδανικά του Ολυμπισμού, με αληθινό, ελληνικό πνεύμα. Μέσω του ντοκιμαντέρ «Ολυμπία» νιώθω ότι την γνωρίζω και σας παρακινώ όλους να την γνωρίσετε και εσείς!

Σκηνοθέτης & Παραγωγός: Χάρης Μαυρομιχάλης 

Εκτελεστικοί Παραγωγοί: Ανθούλα Κατσιματίδη & SidGanis

Μουσική: PaulCantelon & Αλέξια Βασιλείου

Στην ταινία εμφανίζονται οι Whoopi Goldberg, LauraLinney, Diane Ladd, Lynn Cohen, Lainie Kazan, Austin Pendleton, Ed Asner, Armistead Maupinand MichaelDukakis